Belföld

Lehetetlen helyzetben az online fogadóirodák

online (online)
online (online)

Január 2-tól az adóhatóság blokkolhatja a külföldről működtetett online szerencsejáték oldalakat amennyiben azok nem felelnek meg a magyar rendelkezéseknek, egyelőre azonban nincs jogszabály, amelyhez igazodva a cégek valóban be tudnának jelentkezni a legális magyar működéshez - írja hétfői cikkében a Népszabadság.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a lap kérdésére közölte: az üggyel kapcsolatos eljárási kötelezettséget január 2-ától utalják a hivatal feladatkörébe. A távszerencsejáték engedélyezésének végrehajtási rendeleti szintű részletszabályait még nem bocsátották ki, ezért az engedélyezés ténylegesen még el sem kezdődött, a hivatalhoz így megkeresések sem érkeztek nemzetközi társaságoktól.

A vonatkozó végrehajtási rendeletet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ugyan véleményezésre közzétette a kormány internetes oldalán, ám a jogszabály egyelőre nem lépett hatályba – írja az újság.

A lap által megkeresett, ám “az érzékeny helyzetre való tekintettel” név nélkül nyilatkozó nagy cégek képviselői úgy fogalmaztak, teljes mértékben etikátlannak és az uniós joggal ellentétesnek tartanák, ha úgy blokkolnák szolgáltatásuk elérését, hogy nincs lehetőség engedélyt szerezni.

A koncessziós díj egy játéktípusra távszerencsejáték-szervezési engedély esetén 102,4 millió forint 2014-re a jövő évi költségvetés szerint, ha több játéktípust szeretne működtetni egy szolgáltató, akkor azok mindegyikére külön-külön 102,4 milliót kell fizetni.

A játékadó 2014. évi központi költségvetési előirányzata 33 milliárd forint, amely 14 milliárddal elmarad a 2013. évi költségvetési évre előirányzott 47 milliárdtól. Az eltérés hátterében “az online szerencsejátékot üzemeltető vállalkozások piacon való megjelenésének késése, illetve a 2012 év végén bekövetkezett piaci átrendeződés – a pénznyerő automaták kaszinón kívüli üzemeltetésének tiltása áll” a dokumentum szerint – ismerteti az újság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik