Belföld

Boráldás Nagymaroson is

Az esti misén megszentelt borokat az önkormányzati pincében meg is lehet kóstolni.

Három éve elevenítették fel Nagymaroson is a borszentelés hagyományát a város római katolikus templomában. Az egyháztanács világi elnöke, Heininger Ferenc a helyi lap decemberi számában idézi fel Szent János emléknapjának történetét. „ A legenda szerint Aristodemus pogány főpap mondta azt Szent Jánosnak, hogy akkor hisz Krisztusban, ha megissza a méreggel teli boroskelyhet. A mérget két gonosztevővel is megitatták, akik azonnal meghaltak. János a bor megáldása után megitta a bort, és életben maradt. A pogányok ezután hinni kezdtek és megkeresztelkedtek.”

A boráldás története

A Szent János-napi boráldás eredete Magyarországon a 15. századig vezethető vissza – olvasható a lapban. A szentelt bornak misztikus erőt tulajdonítottak, beteg embert, sőt jószágot is gyógyítottak vele. A megszentelt italból néhány cseppet öntöttek a pincében sorakozó hordókba is, hogy a bennük lévő bor ne romoljon meg, és hogy a következő évben jó termés legyen.

Kóstolás a vége

A nagymarosi borászok 27- én az oltár elé viszik újboraikat, hogy áldást kapjanak a szőlő levére. A péntek este fél 7-kor kezdődő szentmise után pedig a Szent Imre téri önkormányzati pincében gyűlnek össze a borászok és vendégeik, hogy meg is kóstolhassák az idei termést és ezzel búcsúztassák közösen az esztendőt.

Fotó: nagymaros.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik