Belföld

Kik a TV2 valódi új tulajdonosai? – kérdi az MSZP és az Együtt-PM

tv2(1)(960x640)(1).jpg (tv2)
tv2(1)(960x640)(1).jpg (tv2)

A szövetség azt várja, hogy az illetékes hatóságok tárják fel, kik állnak a csatorna megvásárlói mögött. Erről Braun Róbert szocialista politikus és Szigetvári Viktor, a Bajnai Gordon vezette pártszövetség társelnöke beszélt hétfőn a tévécsatorna budapesti székházánál.

Ahogy arról beszámoltunk a német ProSiebenSat1-csoport eladta a TV2-t üzemeltető MTM-SBS Zrt.-t. A dolgozókat aznap úgy tájékoztatták, hogy a tévét Simon Zsolt vezérigazgató, valamint Yvonne Dederick gazdasági igazgató vásárolta meg. Az Index úgy tudja: Simon Zsolt elismerte, hogy nincs ekkora magántőkéjük, de csak annyit közölt, a mögötte álló cégnek magyar tulajdonosi háttere van.

Az eladásról hétfőn délután adták ki a német ProSiebenSat1-csoport hivatalos közleményét. Ebben a német médiavállalat hivatalosan bejelentette, hogy megvált magyarországi és romániai érdekeltségétől. A TV2-t is üzemeltető MTM-SBS Zrt. új tulajdonosa Simon Zsolt, a csatorna vezérigazgatója és Yvonne Dederick, a csatorna gazdasági igazgatója. Mint írják: a vállalat a tulajdonosváltás után a korábban meghatározott stratégia mentén folytatja tevékenységét.

Simon Zsolt korábban elismerte, hogy nincs meg a vásárláshoz szükséges magántőkéjük, de hogy milyen befektetői csoportokkal működik együtt, azt nem árulta el munkatársainak sem. Erre a hétfői közlemény sem tért ki.

Aggasztó hírek?

Az MSZP-s Braun Róbert hétfőn délután (a közlemény kiadása előtt) újságíróknak azt mondta: hivatalos közlés azóta sem született a TV2 eladásáról. A hírek azonban aggodalomra adnak okot, különösen azért, mert ritkán vesz meg két magánember egy 20-30 milliárd forint körüli piaci értékű társaságot – jelentette ki. Elmondta, azt várják, az adóhivatal indítson vagyonosodási vizsgálatot a két új tulajdonosnál, hogy kiderüljön, honnan lett ennyi pénzük.

Braun Róbert ugyanakkor megjegyezte, sajtóértesülések szerint a tranzakció mögött valószínűleg olyan, a Fideszhez köthető “oligarchák” állnak, akik régóta szeretnének televíziót vásárolni maguknak. Szerint azért, hogy “meggyőzzék az embereket arról, amit hétköznapi tapasztalatuk cáfol, vagyis hogy jobban élnek, Magyarország pedig jobban teljesít”.

„Gyalázatos volt a csatorna teljesítménye”

A szocialista politikus arról is beszélt, hogy Simon Zsolt két éve a Fidesz “támogató jóváhagyásával” nyerte el a TV2 vezérigazgatói posztját, azóta pedig a csatorna teljesítménye “az állami hirdetések özöne ellenére gyalázatos volt, a vállalat leértékelődött, így teremtődött meg a lehetőség arra, hogy a Fideszhez kötődő érdekcsoportok olcsón megvásárolják”.

Hozzátette: üzletileg a TV2 “ma nem tűnik egy zseniális befektetésnek”.

Vizsgálat híján jogi értelemben semmis az eladás?

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM szöveség társelnöke elmondta: azt várják, az illetékes hatóságok állapítsák meg, hogy valójában kik a TV2 új tulajdonosai. Elmondása szerint a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) egy ilyen méretű, a médiapiacot alapvetően érintő tranzakció után joga van erre, az érintetteknek pedig kezdeményezniük is kell a GVH eljárását.

A politikus jelezte: az ügyben elsőfokú szakhatóságként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság fog eljárni, ezért abban bíznak, a médiahatóság mindent megtesz azért, hogy tisztázza, kik a TV2 valódi tulajdonosai, és hogy milyen befolyásuk lett így a magyar médiapiacon. Körültekintő GVH- és NMHH-vizsgálat híján a TV2 eladása polgári jogi értelemben semmisnek nyilvánítható – közölte Szigetvári Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik