Belföld

Új szójacsíráztatási technológiát dolgozott ki egy szegedi cég

A szegedi Pharmacoidea Kft. kutatócsoportja dr. Letoha Tamás vezetésével a modern orvostudomány kritikus pontjaira keresnek megoldást, innovatív gyógyszerjelöltek, sejtterápiák és nagy hozzáadott értékű funkcionális élelmiszertermékek formájában.

A nyugati világ élelmiszeriparában egyre nagyobb szerepet kapnak az állati fehérjét helyettesítő olcsó szójafehérje izolátumok. Az iparilag, petróleumszármazékokkal, magas hőmérsékleten kioldott, alkohol alapú oldatokkal átmosott szójafehérje sűrítmények elenyésző mennyiségben tartalmazzák a szója kedvező élettani hatásához elengedhetetlen fitokémiai vegyületeket (izoflavonoidok, omeg-3 zsírsav) és élettani rostokat, megakadályozva ezzel a szójafogyasztás által előidézett pozitív népegészségügyi folyamatokat.

A nemzetközi hírű gyógyszerfejlesztő szakember, Dr. Szilbereky Jenő által vezetett Fitorex Kft. olyan csíráztatási technológiát dolgozott ki, mellyel a szója kedvező élettani hatást adó vegyületei feldúsulnak, miközben a kellemetlen ízt, puffadást és allergizáló hatást kiváltó molekula komplexek lecsökkenek. Az így előállított és feldolgozott csíráztatott szójamassza ideális alapanyag új funkcionális élelmiszerek kifejlesztésére. A kedvezményezett a Pharmacoidea Kft. a Fitorex Kft.-vel együttműködve a jelenleg megszokott élelmiszerek részeként építi be a mindennapos táplálkozásban kiváló élettani hatásokkal rendelkező csíráztatott szójamasszát, ezzel is hozzájárulva az emberek egészségi állapotának megőrzéséhez és javításához. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik