Belföld

Hatalmas összeg lesz az önkormányzatok adóssága

navracsics-tibor(960x640)(4).jpg (navracsics tibor, )
navracsics-tibor(960x640)(4).jpg (navracsics tibor, )

Négyszázhúsz milliárd forintot vállal át az önkormányzatoktól az állam, és így a nagyvárosok is tiszta lappal indulhatnak majd – jelentette be Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes.

Kapcsolódó cikkek

Navracsics szerint a feladatmegosztásban profiltisztítást végeztek, elválasztották az állami és az önkormányzati feladatokat úgy, hogy a partnerség fennmaradt a felek között. A reform második részében a finanszírozást rendezték, hiszen 2010 előtt a kormányzat egyre nagyobb mértékben adott le feladatokat az önkormányzatoknak, az ehhez szükséges forrást viszont egyre szűkítette.

Úgy véli, az önkormányzatoknak két lehetőségük volt: nem látják el a feladatot – ezt egyetlenegy sem választotta -, vagy hiteleket vesznek fel. Így 2010-re az önkormányzatok adóssága elérte az 1247 milliárd forintot, ami már költségvetési kockázatot jelentett, ezért döntöttek az átvállalás mellett – mondta a miniszter.

Első ütemben az ötezernél kevesebb lakosú települések teljes adósságát vállalták át, az ennél nagyobb településeknél pedig az adósság 40-70 százalékát; a konszolidáció második ütemében az állam összesen 420 milliárd forintot vállal át az önkormányzatoktól, ami lehetőséget teremt a nagyvárosok számára is, hogy januárban tiszta lappal induljanak – fejtette ki a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik