Belföld

Átalakul a Városliget

Városliget (Városliget)
Városliget (Városliget)

Új múzeumi negyed, nagyobb állatkert, több zöldfelület – a változások már jövő nyárra jól láthatóak lesznek.

A liget zöldfelületeinek nagysága nem csökkenhet, sőt ezek növelése a projekt egyik kiemelt célja – emelte ki Baán László, a beruházás megvalósításáért felelős miniszteri biztos. Jövő nyárra látható lesz a változás: például számos bódé, használaton kívüli épület elbontása, a zöldfelület javítása, az összetört padok pótlása. A teljes parkrekonstrukció, a közlekedési kapcsolatok átalakítása, a mélygarázsok, az új fejlesztések megvalósítása hosszabb folyamat lesz, 2018-ra várható befejezéssel.

2014 első hónapjaiban írják ki a múzeumi negyed öt új épületére a nemzetközi tervpályázatokat. Év végére készül el az egész Városliget mesterterve. A szükséges közbeszerzési eljárások lezárultával, 2015 második felében indulhatnak el a tényleges beruházások: többek között az Állatkert bővítése, az új Fővárosi Nagycirkusz, a Petőfi Csarnok épületének helyén egy ifjúsági élmény- és tudáspark és az öt új múzeumi épület felépítése, valamint a zöldfelület teljes megújítása és növelése – számolt be.

Az Országgyűlés kedden fogadta el a Városliget-törvényt, amely tisztázta a projekt jogi feltételeit, felgyorsította a tervezés folyamatát, és létrehozta a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-t, amely lebonyolítja a Városliget rehabilitációját, majd a fenntartásról a beruházás lezárulta után is gondoskodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik