Belföld

Visegrádon is készülnek a síszezonra

Karácsony másnapján szeretnének nyitni, bár eddig csak egy éjszaka tudtak hóágyúzni – számol be a pályát üzemeltető síoktató.

December 11-én éjszaka tudták működtetni az ágyúkat, azóta nem volt alkalmas az időjárás – írja Gutbrod Rezső a sielok.hu oldalán, majd hozzáteszi, hogy legalább nem olvadt el a kész hó és ma újra lehetett kezdeni a hógyártást. Számtalan fejlesztésről is beszámol a sportvezető, amelyek kényelmesebbé, komfortosabbá teszik a síelést a Nagyvillámon. Idén már teljes üzemben működik a tavaly kipróbált tányéros lift az egyik hóágyús pálya mellett, ahol lesz snowpark is. Új világítást kapott ez a pályarész is, csakúgy, mint a sí és snowboard iskolának szánt pályaszakasz. A szánkósoknak is marad még mellette egy szabad sáv, valamint a pályákkal szemközti dombon is van lehetőség csúszkálni.

A tavalyinál még több vendéget vár a Nagyvillám. Fotó: sielok.hu

Megőrízni a legyártott havat

„Mivel növekedett a hóágyús pályafelületünk, így az hozzá tartozó rendszerünket is fejleszteni kellett. Első lépésként lecseréltük régi ágyúinkat újakra, valamint engedélyezés alatt van egy hóágyús hűtő-tározó tó a hegy tetején, mellyel terveink szerint meg tudjuk végre oldani eddigi problémáinkat” – teszi hozzá a szakember. Ehhez kapcsolódva kidolgozták a legyártott hó megőrzésének módszerét is, hőtükrös fóliát szereztek be, ezzel próbálják megőrizni a pályákon a hó mennyiségét. (A takarás hatékonyságára a Szocsi téli olimpia példáját hozza a síoktató, ahol elképesztő hómennyiséget mentettek át az előző szezonról.)

Kényelmi fejlesztések

Kényelmesebb lesz a parkolás is a Nagyvillámon: a pályával szemközti parkoló új kövezést kapott, így olvadás esetén nem lesz sáros az autók kereke. A pálya megközelítése is biztonságosabb lesz, mert ettől az évtől sóval kevert zúzalékkal fogják szórni kritikus időben a szerpentin utat, elkerülendő az esetleges baleseteket. A sípályán történő mentéshez új síszánt szereztek be, működnek majd a tavaly kipróbált kamerák is. Felújították a melegedőt, a büfé tovább tart nyitva, továbbá a sí és snowboard kölcsönző új cipőszárítókat kapott. A sí és snowboard iskola oktatói új egyenruhájukban könnyen felismerhetők lesznek a pályán.

Népszerű az éjszakai síelés a Nagyvillámon. Fotó: sielok.hu

A visegrádi sípályát üzemeltető Gutbrod Rezső összefoglalóját a jegyárakról és kedvezményekről elolvashatják itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik