Belföld

Eljött az ezer forintos cigi kora

Megmutatjuk mennyibe került a legolcsóbb cigaretta 15 éve, s hogy valójában mit tartalmaznak dohány helyett a kis rudacskák. Előre szólunk: sokkoló!

Tavasszal és nyáron gyakori közhelyes beszédtéma volt az ezer forintos cigaretta a dohányosok körében. Jelentjük – bár nyilván ezt a bagósok zöme már észrevette – mostanra valósággá vált. Az eddig olcsóbb termékek is bőven egy ezres alját csiklandozzák, a drágább árkategória már meg is haladta a négy számjegyes összeget.

Érdekességként tartottunk egy rövid nosztalgiát, hogy értékeljük, mennyit drágultak a dohánytermékek az elmúlt 10-15 évben. Levontuk a következtetést, miszerint régen a mostani árakból három, sőt a 90-es évek végén öt doboz is kikerült.

Drága, káros…. és ezer forint

Bagózásban világelsők vagyunk

Augusztusban olvashattak a Győr24-en arról, hogy mi magyarok hol állunk a ranglétrán káros szenvedélyek tekintetében. Kiderült: inni és bagózni szinte világszínvonalon tudunk, ráadásul jövedelmünk jelentős részét ezekre a termékekre költjük. Egy felmérés szerint minden harmadig ember naponta rágyújt, és a fizetésünk arányait tekintve mi költünk a legtöbbet bagóra.

Az európai listán a hetedig legtöbbet dohányzó társadalom vagyunk. Bulgária, Lettország, Észtország, Dánia, és Szlovénia előz meg minket, Ausztria pedig az első helyet foglalha el. A legkevesebb bagó Portugáliában fogy.

Azok a 90-es évek: 146 forint egy doboz

Manapság bátran kijelenthetjük, hogy luxustermékké vált a cigi hazánkban, ám ez nem mindig volt így. A KSH adatai szerint anno már 146 forintért kaphattunk egy csomag szívnivalót. A statisztikán az is látszik, hogy évről évre átlagosan 20 forintot emeltek az árán, nagyobb ugrás 2003-ról 2004-re történt, itt egyes márkákra már 90 forintot is ráhúztak, ugyanakkor ezt 2005-re kisebb stagnálás, sőt árcsökkenés követte. Mi több: 2010-nél egy újabb árzuhanást figyelhetünk meg, 550-600-as árkategóriára emlékezhetünk, ha még emlékszünk rá egyáltalán.

(KSH)

Mit szívunk ezer forintért?

Egy, az interneten elterjedt videón látható, hogy a gyártás során hatalmas mennyiségben használnak fel különböző vegyületeket azért, hogy a cigarettába préselt „dohánymaradék” elnyerje az adott aromát, valamint a kívánt hatást fogyasztója számára. Tudja mi a közös a cigaretta és a tehénpisiben? Kattinson ide!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik