Belföld

Áder gratulált az agyhalott kismama orvosainak

ader-janos(960x640)(4).jpg (áder jános, )
ader-janos(960x640)(4).jpg (áder jános, )

Az államfő Debrecenbe látogatott és köszönetet mondott a doktoroknak, akik "fantasztikus csapatmunkában" mentették meg a nő kisbabájának életét.

A köztársasági elnök Debrecenben felkereste azt az orvoscsoportot, amelynek tagjai 92 napig kezeltek egy agyhalott kismamát, akinek a méhéből császármetszéssel segítették világra egészséges kisbabáját, öt szervét pedig négy szervátültetésre váró beteg kapta meg.

Az államfő és felesége, Herczegh Anita előbb Fülesdi Béla professzorral, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) elnökével, az aneszteziológiai és intenzívterápiás tanszék vezetőjével, illetve feleségével, Molnár Csilla egyetemi docenssel, az idegsebészeti intenzív osztály vezetőjével, az agyhalott édesanyát kezelő orvoscsoport vezetőjével folytatott megbeszélést, majd az orvoscsoport néhány tagjával találkozott.

Áder János gratulált a világszenzációt jelentő beavatkozáshoz, amelyet megfogalmazása szerint együttesen jellemzett “a szakmai bravúr, több orvosi szakma összefogása az életért, a fantasztikus csapatmunka”.

Győzelem a halál felett

“Minden elismerést, köszönetet, főhajtást megérdemelnek, hiszen egyszerre birkóztak meg azzal, hogy elveszítik a tragikus helyzetbe került édesanyát, ugyanakkor ott volt a reménysugár, ami értelmet adott a 92 napos erőfeszítésnek” – mondta az államfő.

A 92 napos áldozatos munka bebizonyította, hogy lehet győzedelmeskedni a halál felett, és az életet választani – tette hozzá.

A köztársasági elnök szerint a magyar orvostársadalom is sokat köszönhet a debreceni orvos- és ápolói csoportnak. A bravúros teljesítmény “erősíti a magyar egészségügyi ellátásba, az orvosi tudásba vetett hitet, és joggal erősíti az orvostársadalom önbizalmát, önbecsülését” – mondta az államfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik