Belföld

Nincs kibúvó a nemzetbiztonsági meghallgatás alól

nemzetbiztonsági (nemzetbiztonsági)
nemzetbiztonsági (nemzetbiztonsági)

Szabálysértéssé minősítette az Országgyűlés azt, ha valaki önhibájából nem tesz eleget adatszolgáltatási, megjelenési és nyilatkozattételi kötelezettségének a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt.

Az erről szóló törvényt kedden fogadta el az Országgyűlés Mile Lajos LMP-s képviselő javaslatára nagy többséggel.

Ha a nemzetbiztonsági bizottság ténymegállapító vizsgálatot folytat, az ezzel összefüggő irattal, adattal vagy egyéb információval rendelkező személyt, szervet vagy szervezetet kötelezheti a közreműködésre. Ez lehet adatszolgáltatási, megjelenési és nyilatkozattételi kötelezettség, amely kiterjed a minősített adatokra is – tartalmazza a jogszabály.

Aki kötelezettségének önhibájából nem tesz eleget, szabálysértést követ el, amiért a bizottság elnöke vagy tagja a vizsgálat időtartama alatt, illetve a befejezését követő nyolc napon belül feljelentést tehet. A tényállás elbírálása bíróság feladata.

A közreműködési kötelezettségről a nemzetbiztonsági ügyekben illetékes volt vagy jelenlegi kormánytagok, illetve a nemzetbiztonsági szolgálat állományába tartozók esetében a jelen lévő tagok többségének szavazatával, mindenki más esetében kétharmados többséggel dönt a bizottság. A testület erről levélben értesíti az érintettet, megjelölve, hogy milyen ügyben kívánja meghallgatni.

Az új szabályokat a már folyamatban lévő ténymegállapító vizsgálatokra is alkalmazni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik