Belföld

A mérnököknek is jön a feketeleves?

mérnök (mérnök)
mérnök (mérnök)

Államosítanák őket is, de Lázár János azt ígéri, hogy előtte még egyeztetnek a mérnöki kamarával.

A mérnöki és az építész kamara is tiltakozik, mert állami megrendelésű építkezéseken 2014-től csak állami alkalmazásban lévő mérnökök dolgozhatnak majd – közölte a 444. A lap szerint bár nagy állami tervezőhivataloknak  még semmi nyomuk, de kormányhatározat van arról, hogy utat, iskolát, kórházat, gátat, kormányhivatalt és önkormányzati beruházást lényegében csak állami mérnökök tervezhetnek.

A lap megkérdezte Lázár János államtitkárt, hogy mit szól a mérnökök tiltakozásához, és hogy biztos-e abban, hogy állami mérnökirodák alakulnak.

Lázár közölte: elvi döntést hozott a kormány, hogy az EU-s pénzek elköltése körül amit csak lehet, azt az állam végezze el, mert tapasztalata szerint akkor merült fel a korrupció gyanúja, ha kiszervezték a pénzköltés körüli feladatokat.

“Ha egy nyílászáró cseréjéről van szó, akkor több megy el szakértésre és tanácsadásra, mint amennyibe az ablak kerül”  – közölte az államtitkár, aki szerint ilyenekért kell minél több funkciót az államhoz vonni. Az államtitkár egyben hangsúlyozta: egyeztetnek még a mérnöki kamarával.

A lapnak a 2014-2020-as ciklus tervezését ismerők azt mondták, még finomodhat a részletek pontosabb szabályozásával a most ijesztőnek tűnő kormányhatározat, ez azonban csak nyárra várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik