Belföld

580 milliós tartozást engedett el Szentendre egy magánvállalkozónak

A jelenleg közalkalmazottként dolgozó szentendrei vállalkozó a V8 uszoda építése kapcsán hagyott félmilliárd forintnyi adósságot a városra - ezt nem akarja behajtani a képviselő-testület fideszes többsége.

A jelenleg közalkalmazotti státuszban, a városi Projektiroda vezetőjeként tevékenykedő Simon Péter nevével fémjelzett Quali-Team Consult 445 millió forintos tartozást halmozott fel az önkormányzattal szemben.

Magánberuházásból városi tulajdon

Simon annak idején mindössze telket kért a várostól, cserébe uszodát ígért, és 30 százalékot a cégben – írja az Index a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület cikke alapján. 3 milliárd forint hitelt vett fel a Raiffeisentől, a város készfizető kezességet vállalt. Az építkezés magánberuházásként zajlott, mindent Simonék intéztek, közbeszerzés sem volt. Aztán röviddel az átadás után Simon közölte, elcserélné a várossal a tulajdoni arányokat, megelégedne 30 százalékkal, a városé lenne 70 százalék.

Szentendre belement, pedig tudták, hogy a lízing és a működési veszteségeket a tulajdonosi arányban kell majd kipótolni. Később Simon nagyvonalúan jelezte – ekkor már milliókat követeltek tőle – 1 forintért megválna 30 százalékos részétől is. A város belement ebbe is, így lett Szentendrének hatalmas uszodája, és kiszámítható vesztesége évente. Később többször előkerült, hogy a cég félmilliárdosra duzzadt tartozását be kellene hajtani, de erről döntés nem született – olvasható az Indexen.

De mi lett az adóssággal?

A tartozás behajtására a városvezetés még kísérletet sem tett, a Társaság az Élhető Szentendréért Közhasznú Egyesület (TESZ) két képviselője többször is szorgalmazta az adósság pontos mértékének meghatározását, valamint az adóssal szembeni intézkedések megtételét. A civil szervezet úgy látja, hogy mind a hivatalvezetés, mind később a jogi bizottság többsége a „megoldást” az ügy elkenésében, a jogi kifogások keresésében és nem érdemi döntések meghozatalában látta. A többször is napirenden szereplő ügyben a december 12-i ülésen hozta volna meg a döntést a testület.

A csütörtöki ülésen a napirendi pontok között ugyan szerepelt az ügy, ám sem előterjesztést, sem más háttéranyagot nem kaptak a képviselők. A dr. Dukai Miklós (Fidesz) vezette Jogi Bizottság ugyan tárgyalta az előterjesztést, de az ülésről – az amúgy szokásos – összefoglalót nem készítette el.

Máshol is olvashat az ügyről

A testületi ülésen az utolsó pillanatban a képviselők elé tett indítvány – a TESZ álláspontja szerint homályos jogszabály-értelmezések mögé burkolózva – elvetette a Quali-Team elleni igényérvényesítést, és mint abból kiolvasható, kísérletet sem kíván tenni a kiszámított összeg (a szakértői állásfoglalás szerint 586.768.080 Ft + kamatai) behajtására.

Közpénzből lízingelve

Az önkormányzat egyébként kifizette – a 2013. december 9-ig vonatkozó kamatokkal – az 586.768.080 forintot a lízingbe adó Raiffeisen Banknak, miután az uszoda az építkezés közben lízingkonstrukcióssá vált.

Kérdések

A TESZ az ügylet tisztázása érdekében többek között arra várja a választ, hogy miként foglalt állást a V-8 Felügyelő Bizottsága, történt-e hűtlen kezelés az illetékesek részéről, milyen szándékok és okok húzódhatnak meg a mögött, hogy semmilyen intézkedés nem történt,  illetve hogy félrevezette-e az indítvány előterjesztője és ellenjegyzője a képviselő-testületet a határozati javaslat indoklásakor, továbbá kérheti-e a többi szentendrei polgár is tartozása ilyen nagyvonalú kezelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik