Belföld

Összehangolják a Duna-stratégiát és a Limes világörökségi pályázatát

Pest Megye Önkormányzata és a Magyar Limes Szövetség együttműködési szerződést írtak alá.

Kapcsolódó cikkek

A Magyar Limes Szövetség december 12-én tartotta éves közgyűlését és a Duna Középső és Nyugati szakaszának turisztikai célú Budapesti Szakmai Tanácskozását. Az ünnepélyesen rendezvényen – a Nemzeti Múzeum patinás dísztermében – került sor a szövetség és Pest Megye Önkormányzata közötti stratégiai partnerségi megállapodás aláírására.

A megállapodás célja, hogy a Pest Megyei Duna Stratégia és a Ripa Pannonica Hungary UNESCO világörökségi pályázatával összhangban legyen a Duna-menti települések kulturális örökségét, valamint turisztikai fejlesztési lehetőségét összekapcsoló program.

Stratégia kell

A Duna Pest megyei szakaszán – mindkét parton – sokféle turisztikai vonzerő található. E vonzerők – legyen az római, vagy más korból származó emlék vagy természeti érték, néphagyomány vagy szőlő- és borkultúra – többnyire csak egyedi, önálló formában érvényesülnek; jelenleg nem kapcsolódnak egymáshoz, nem tudják egymást erősíteni.

A Duna két oldalára eddig nem fogalmazódott meg olyan turisztikai stratégia, amely átfogó keretet adna a turizmus fejlesztésének a következő időszakra; amely a turisztikai fogadóterületek fejlesztési lehetőségeit összekapcsolja, és feladatait a közös érdekeltség figyelembevételével is tervezi.

Egy ilyen egységes programfejlesztésnek és integrált marketing-tevékenységnek nyújthat ideális keretet a római korban egységes módon felépített komplex erődítmény- és településhálózat, amely a Duna mentén mintegy 417 km hosszan húzódik keresztül a mai Magyarországon.

A Limes bevonása

A világörökségi címre pályázó térségben megfelelőek a feltételek ahhoz, hogy a turisztikai és turisztikához kapcsolható beruházások megtérülő, valamint hosszabb távon is fenntartható befektetésnek bizonyuljanak. A kezdeményezés ambiciózus; a nemzetközi szinten is versenyképes vonzerő megteremtése érdekében a világörökségi helyszínekhez kapcsolódó turisztikai és kulturális tevékenységek és szolgáltatások átfogó fejlesztésére, valamint a tematikus programkínálat és az attrakciófejlesztések összehangolására van szükség.

A Magyar Limes Szövetség és Pest Megye Önkormányzata közötti együttműködés célja éppen az, hogy a térségi szintű gazdasági szerkezetváltás, a nemzetközti versenyképesség erősítése, és a térségek újrapozícionálása érdekében, az elszigetelt, egyedi projektek helyett egy olyan program valósuljon meg, amely prioritásként kezeli a tematikusan-, vagy területi alapon integrált fejlesztéseket.

Kölcsönös vállalások

A megállapodás értelmében a Limes Szövetség vállalja, hogy a hazai és nemzetközi jó gyakorlatokról összegyűjtött tudását, valamint a tervezett és lehetséges projektekről szerzett ismereteit megosztja Pest Megye Önkormányzatával. Az együttműködéssel olyan térségi turisztikai stratégia készülhet, amely átfogó keretet adna a Duna-menti turizmus fejlesztésének.

Pest Megye Önkormányzata elismeri és támogatja a Limes Szövetség erőfeszítéseit, hogy a Ripa Pannonica Hungary történelmi emlékei elnyerjék a világörökségi címet az UNESCO részéről. A LIMES keretében tervezett fejlesztések átlépik Pest megye és Budapest határait, illetve olyan jelentős léptékű attrakciófejlesztéseket is tartalmazhatnak, amelyek akár több operatív programból is jogosultak lehetnek támogatásra, az uniós fejlesztési források felhasználására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik