Belföld

Kifizeti a kormány Győr négymilliárdos adósságát

Győr városától 4,4 milliárd forint adósságot vállal át a kormány. A konszolidáció második üteme Győr-Moson-Sopron megyét 12 milliárd forinttal érinti. A folyamatot március 1-jéig kell lezárni - közölte a nemzeti fejlesztési miniszter győri tájékoztatóján pénteken.

Németh Lászlóné elmondta: fontos, hogy a tehermentesített önkormányzatok fejlesztésekkel, a helyi vállalkozások ösztönzésével járuljanak hozzá a kitűzött gazdasági célokhoz. A kis- és középvállalkozások támogatásához szükség van a tehermentesített önkormányzatok fejlesztési terveire – tette hozzá a miniszter.

Simon Róbert alpolgármester közölte: Győr városa még 2006-ban és 2010-ben vett fel elsősorban fejlesztési célú hitelt. A mintegy 7,8 milliárd forint adósságállományból mára több mint 4 milliárd maradt. Ha a kormány ezt most nem vállalta volna át, csak adósságszolgálatra 800-900 millió forintot fizetett volna az önkormányzat.

Az alpolgármester a helyi vállalkozások támogatásáról szólva jelezte, hogy Győrben a jövő héten dönt majd a közgyűlés az iparűzési adó 2 százalékról 1,8 százalékra történő csökkentéséről.

Kara Ákos országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az adósságátvállalás nemcsak Győr, hanem a többi település szempontjából is nagy segítség. Választókörzetében 51 önkormányzatot érintett a konszolidáció, csaknem egymilliárd forinttal – tette hozzá.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint 2012 januárja óta megtett intézkedéseivel az állam több körben összesen 884 milliárd forint adósságot vállalt át a megyei és helyi önkormányzatoktól. 2014 első hónapjaiban a kormány a magyar települések megmaradt tartozásait is rendezni fogja, összesen mintegy 420 milliárd forint értékben – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik