Belföld

Hiába küzd az MTVA – nem tudják eltitkolni az Antall-interjút

A rendszerváltás óta másodszor is letiltotta a köztévé a húsz éve elhunyt miniszterelnök interjúját. Az internet korában ez azonban már nem olyan egyszerű.

Ahogyan arról már beszámoltunk, először az Index szerette volna kikérni a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA) Antall József Elhallgatott interjúját. A közszolgálati médiaközpont azonban nem adta ki ezt az eléggé közszolgálati jellegű videót az évfordulón.

Majd később egy közleményt is kiadott az évi közel 80 milliárdnyi adóforintból működő MTVA, amiért a portál jogtalanul használt egy YouTube-felvételt, amit később le is tiltottak, annak rendje és módja szerint:

„Az MTVA ma reggel sajnálattal tapasztalta, hogy az index.hu jogtalanul, engedély nélkül, szerzői jogait tudatosan megsértve használta a közmédia felvételeit, amikor Antall József néhai miniszterelnök ún. “Elhallgatott” interjújának teljes felvételét sugározta. A sugárzáshoz az MTVA nem járult hozzá, így az oldal azt törvénytelenül használta. Az ügy azért is felháborító, mert az index.hu saját szerzői jogi védelemről szóló nyilatkozatának is ellentmond, és maga olyan gyakorlatot folytat az illegális sugárzással, amivel szemben minden műsorszolgáltatónak kötelessége fellépni. A jogosulatlan felhasználás büntető és polgári jogi következményeket von maga után. Az MTVA felszólítja az index.hu-t a jogsértés beszüntetésére. Az MTVA vizsgálja a jogosulatlan használat miatti jogi lépések megtételét, és elvárja az Index bocsánatkérésének közzétételét.”

Háromezer forint másodpercenként

De nemcsak az Index, a Hír24 is szeretett volna felvételeket kérni az MTVA-tól, kiderült, aranyárban mérik az archív műsorokat. Mi Boross Péter bejelentését szerettük volna felhasználni az évfordulóra, 10-15 másodpercről lett volna szó, nincs fenn a videómegosztókon. Az MTVA őrzi a jelenetet, amikor megszakadt a Kacsamesék és a későbbi miniszterelnök bejelentette, elhunyt Antall József.

Az MTVA válaszolt, kaptunk egy árlistát az 1997. január 1. előtt készült (tehát archív) műsorokról:

„Visszatérve a mi archívumi felvételeinkre, szeretném tájékoztatni a technikai díjainkról:

Megtekintés: 5.000Ft+Áfa

Átírás: 12.000Ft+Áfa

FTP transfer (vagyis az átküldés díja): 4.500Ft+Áfa

A 24 órán belüli teljesítés miatt 100% felárat számítunk a fenti díjakra”

A felhasználás díja pedig, ami egy adást és egy ismétlést foglal magába 3000 forint + Áfa másodpercenként, ez tizenöt másodperccel számolva negyvenötezer (45.000) forint plusz Áfa, összesen 61.665 forint kerekítve.

Nem kértük.

Szélmalomharc az internettel

Visszatérve az „Elhallgatott” Antall-interjúra (ami immár kétszeresen elhallgatott), az MTVA letiltotta a YouTube-ról, de léteznek más videómegosztók is…

Az ominózus felvételen Berkes Zsuzsa bemondó beszél, 1993. december 17-én, Antall József temetésének a napján. Csak egyetlen gondolatot emelünk ki:

„De valami furcsa politikai szándék közéjük állt. A felvétel ma is jóval több, mint valamiféle történelmi kuriózum. Érvényessége máig hatol, és talán utólag is segíthet bennünket a megértésben, eligazodásban.”

E gondolat mentén haladva úgy gondoltuk, nem fosztanánk meg olvasóinkat a videótól, ám attól ódzkodtunk, hogy a nagyrabecsült MTVA engedélye nélkül “sugározzuk” ezt a történelmileg fontos felvételt. Ehelyett inkább szeretnénk arra a szélmalomharcra rávilagítani, amit – szerény véleményünk szerint – teljesen feleslegesen folytat a szeretve tisztelt magyar közmédia az úgynevezett INTERNET ellen.

A felvételt ugyanis a pánikszerű tiltások ellenére most is több helyen meg lehet tekinteni.

Például itt.

Vagy itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik