Belföld

Párttagok maradhatnak a botrányba keveredett LMP-s vezetők

Ladányi Attila, a párt országos választmányának nemrégiben lemondott tagja, és Jakab Tamás pártpénztárnok is maradhat az LMP tagja, holott egy olyan pályázaton indultak, amelyről maga az LMP állította, hogy korrupciógyanús.

Nem kellett távoznia az LMP-ből annak a két vezetőnek, akikről az atlatszo.hu derítette ki, hogy maguk is részesei voltak az LMP-s Vágó Gábor által “mutyis pályázatként” emlegetett 9 milliárdos napelemtendernek, amit Lázár János függesztett fel máig nem ismert okok miatt.

Ladányi Attila, a párt nemrégiben lemondott választmányi tagja a TDL-Energia Kft. nevű cégével 220 millió forintot nyert az időközben felfüggesztett tenderen, míg Jakab Tamás pártpénztárnok ugyancsak 220 milliót nyert ugyanezen a pályázaton a Construm Electro Kft-vel. Befutott egyébként szintén ugyanezen a pályázaton, ugyancsak 220 millióval Ladányi Attila üzlettársa is, ő egy harmadik céggel, az Amerstar Kft.-vel nyert.

Az LMP-sekhez köthető vállalkozásokat kivétel nélkül 2012-ben alapították, céges e-mail címük és alkalmazottaik nincsenek. A szintén LMP-s Szél Bernadett egyszerűen csak “fantomcégeknek” nevezte  őket, még mielőtt kiderült volna, hogy a párttársai is szereplői a történetnek.

Óriási baromságot csináltak, de…

Bár az LMP-sek a parlamentben többször háborogtak a tender miatt, két vezetőjüket mégsem zárták ki a pártból a botrány kirobbanása után sem. Schiffer András a vs.hu-nak adott interjújában azt mondta, Jakab és Ladányi “óriási baromságot” csinált, és ezt a két LMP-s is pontosan tudja, ám “a két érintett tagtársunk személyes tisztessége felől semmiféle kétségük nincsen”.

Fotó: MTI / Beliczay László

“A pártnak tagjai, de Ladányi az ügy előtt választmányi tagságáról lemondott, és Jakab Tamás is felajánlotta lemondását a pénzügyi vezetői pozícióról. Ezen felül mindketten megszabadultak az érintett kisebbségi tulajdonrészüktől” – tette hozzá Schiffer, aki arra viszont már nem tért ki, hogy Jakab lemondását a párt elfogadta-e.

Lázár Jánost egyébként először Vágó Gábor LMP-s képviselő kérdezte meg a napelemtender felfüggesztése kapcsán, hogy “hogyan lehet az, hogy csak akkor vannak ilyen visszavonások és akkor vannak retorziók, amikor tényfeltáró újságírók kemény munkája során napvilágra kerülnek ezek az ügyek? Hogyan működik a belső vizsgálat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségben, ha csak akkor vonják vissza ezeket a mutyis pályázatokat, amikor napvilágra kerülnek?”

A témát ezután Szél Bernadett hozta be ismét a parlamentbe. Mint mondta, “itt 3 milliárd forintról van szó, amit fantomcégeknek sikerült kiosztani. Az eredményt megsemmisítették és úgy tettek, mintha ezzel minden rendben volna”. Az atlatszo.hu ezután írta meg, hogy a pályázaton indult és nyert is az LMP két vezetője.

Az ügyben egyébként már egy videó is készült, íme:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik