Belföld

Ipari hó fenyeget

Óriási szmogfelhő takarhatja be Magyarországot, a gyárak környékén ez különleges havazással járhat.

Időjárásunkat jelenleg egy anticiklon alakítja, mely többnyire száraz, eseménytelen légköri körülményeket okoz. Ennek hatására nagy eséllyel várható az úgynevezett hidegpárna kialakulása, mely azt jelenti, hogy talajközelben a kisugárzás hatására erősen lehűl a levegő, míg a magasabb légrétegekben felmelegszik. Az alsó légrétegekben így megragadnak a szennyező anyagok – írja cikkében a legszennyezes.hu időjárási portál.

Nem tudnak felszállni a szennyező anyagok

Esténként sokfelé lesznek ködfoltok, ezekből rétegfelhőzet alakulhat ki, így napközben is marad a borongós, szürke időjárás. A napsugárzás nem tudja felmelegíteni a talajközeli légrétegeket, így napközben is fokozódik a fent említett jelenség. A járművek, az ipar és a háztartások által kibocsátott szennyező anyagok nem tudnak a légkörbe emelkedni, így az alsó rétegben halmozódnak fel. Fokozza a helyzetet, hogy szélcsendes napok elé nézünk, ezért a légmozgás sem enyhít a szmog töménységén.

(fotó: MTI)

Szegeden és Miskolcon a legrosszabb

A legrosszabb helyzet általában a szűk völgyekben, hegyvidékeken alakulhat ki. Főleg az ország északkeleti részén fekvő településeken lesz magas a légszennyezés. Más területeket szintén érint a jelenség, és nemcsak a nagyvárosokban, hanem vidéken is romlik a levegő. A szakértők szerint a teljes Kárpát-medencét szmogfelhő takarja be.

Csütörtök reggel szinte az összes magyar városban minimum „tűrhető” kategóriát kapott a levegő minősége. Országszerte káros, egészségtelen vagy problémás besorolást kaptak a települések. A szmogtérkép szerint Szegeden és Miskolcon volt a legrosszabb a helyzet, de Győr, Budapest, Székesfehérvár és Pécs sem maradt le sokkal.

Köhögés, tüsszögés

A szennyezett légkör egészségügyi szempontból is zavaró lehet. Főleg a légúti és keringési megbetegedésben szenvedőket viseli meg a szmoghelyzet. Nekik azt javasolják, töltsenek minél kevesebb időt nyitott helyen, és kerüljék a kültéri munkákat. A szobákat célszerű a napos időszakban szellőztetni, semmint sötétedés után. Akinek lehetősége van rá, keresse fel a magasra nyúló hegycsúcsokat, ezeken a területeken ugyanis sokkal frissebb lesz a levegő.

Ipari hó hullhat a városokra

Az időjárást a gyárvidékek által kibocsátott gőz és füst befolyásolhatja. A nyári időszakban ez heves zivatarokat okozhat, télen pedig gyakran előfordul, hogy helyi hózápor alakul ki az ipari parkok környékén. A jelenségre hazánkban több helyen is lehet készülni a napokban. A szennyezettség és a magas páratartalom hatására csapadék képződik. Foltokban hószállingózás, kisebb havazás várható, ám jelentős mennyiségre nem kell számítani, csupán hólepel alakulhat ki.

Két centis ipari hó Győrben

Pár évvel ezelőtt a győri ipari parkban nagyjából 1,5-2 cm vastag hó hullott, ami azonban nem csapadékból származott. Magyarázata az úgynevezett gyárkéményeffektus. Ezt tapasztalták Pesten és Miskolcon is. Fotókat itt talál a jelenségről!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik