Belföld

Gyurcsány pert vesztett a róla szóló film kapcsán

A bíróság indoklása szerint "belefér a művészi, alkotói szabadságba, ha egy közszereplőt bilincsben mutatnak.

Gyurcsány Ferenc volt kormányfő első fokon elvesztette azt a kártérítési pert, amelyet az Elment az öszöd című film miatt indított Dézsy Zoltán rendező ellen. Az elsőfokú, nem jogerős ítéletről a perbe fogott rendező írásban tájékoztatta csütörtökön az MTI-t. A volt kormányfő ügyvédje megerősítette a hírt.

Kritika

Láttuk a Gyurcsány-filmet! Rossz.

A volt miniszterelnök személyiségi jogainak megsértése miatt perelt, és egymillió forint nem vagyoni kártérítésre tartott igényt. A Fővárosi Törvényszék elutasította keresetét, és 69 ezer forint költség megfizetésére kötelezte.

Gyurcsány Ferenc megjelent a Fővárosi Törvényszéken tartott csütörtöki tárgyaláson. Dézsy Zoltán ügyvéd nélkül védekezett, és a tárgyalás elején – mint írta – indítványozta, hogy vizsgáltassák meg a volt miniszterelnököt ideg-elmeorvosi igazságügyi szakértővel, annak megállapítására, fennáll-e cselekvőképességét kizáró ok, illetve hogy rászorul-e gondnok felügyeletére. A bíróság ezt a rendező tájékoztatása szerint nem látta indokoltnak.

A volt kormányfő ügyvédje, Czeglédy Csaba az M1 Híradójának azt mondta: a bíróság azzal indokolta döntését, hogy “belefér a művészi, alkotói szabadságba, ha egy közszereplőt bilincsben mutatnak”. A filmben egy Gyurcsány Ferencet alakító színész bilincsben jelenik meg.

A volt kormányfő ügyvédje a hírműsorban azt mondta: ezzel a döntéssel nem ért egyet, ezért fellebbeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik