Belföld

Gyurcsány meglepetést ígér

gyurcsany-ferenc(960x640)(3).jpg (gyurcsány ferenc, )
gyurcsany-ferenc(960x640)(3).jpg (gyurcsány ferenc, )

Szerinte nem lehet nem meghallani, hogy a kormányváltásban érdekelt, demokratikus erőket támogató szavazók túlnyomó többsége megállapodást szeretne az ellenzéki oldalon.

A Demokratikus Koalíció elnöke a Kossuth Rádió reggeli műsorában az összefogást legitim igénynek nevezte, mivel a Fidesz akaratából létrehozott választási rendszer “kényszerít bennünket összefogásra, kényszerít bennünket arra, hogy áthidaljuk a politikai különbségeket is”. Gyurcsány Ferenc szerint továbbra is annak van nagyobb esélye, hogy „így vagy úgy, de a választások előtt legalább az egyéni választókerületek dolgában meg lehet és meg kell állapodni”. Ebben az ügyben ő már elment a falig.

Gyurcsány Ferenc szerint közösen és szabadon kell dönteni listáról, párttársai időnkénti haragjával is szembesülve ezért azt szokta mondani, hogy róla is lehet beszélni, hiszen “nem születettem én parlamenti képviselőnek”. A DK kész arra, hogy arányosan és tisztességesen visszaléptesse jelöltjét a baloldal győzelméért. „Meg kell nézni, hogy kinek milyen támogatottsága van, ezt látni fogjuk januárban is, meg februárban is (…), és vissza kell kölcsönösen léptetni a jelölteket.”

A személyéről szóló vitáról azt mondta: ő nem ismer olyan felmérést, amit megelőlegeznek nagyon sokszor, miszerint „Gyurcsány többet visz, mint amennyit hoz”. Ennek ismételgetése szerinte „a méregkeverésnek egy sajátos típusa”. „Van néhány politikus a baloldalon, aki nem szeretne velem hosszú távon megküzdeni, szeretnének eltávolítani az útból. Ennek a stratégiai törekvésnek ez egy taktikai eleme, próbáljuk folytatni a jobboldal karaktergyilkosságát baloldalon is.”

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltre vonatkozó kérdésre Gyurcsány úgy válaszolt, hogy az elmúlt hónapokban Bajnai Gordon és Mesterházy Attila is jelentősen rombolta saját esélyeit. „Ma már többre mennénk, ha közösen felkérnénk egy negyediket – közölte. – Ha azonban közülük kerülne ki a közös jelölt, én nem vétóznék.”

“A mi oldalunkon belül is van rivalizálás (…), ezt az alternatívát szeretné az MSZP és az Együtt megszüntetni, ezt a versenyhelyzetet kiiktatni. Hát nem tudom nekik megígérni. A Demokratikus Koalíció erős párt lesz, meglepetést fog okozni a választásokon (…), rosszabbul járnak velünk, ha külön indulunk, jobb eredményt fogunk elérni önállóan (…), mint ők ezt ma gondolják. Átkozni fogják azokat a hónapokat, amikor nem akartak velünk megállapodni, mert a DK fog ebből a versenyből a legerősebben kikerülni” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc a 180 percben.

A Demokratikus Koalíció elnöke tegnap azt állította, hogy méregkeverésben nincs párja a jobboldalnak és sajtójának. „Napok óta hírt építenek saját fantazmagóriájukból, találgatva, sőt időnként biztos belső információkra hivatkozva, hogy kit jelölnék a demokratikus ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének. Sőt, azt is tudni vélték, hogy ma nyilvánosságra fogom hozni a nevet vagy a neveket. Alávaló és gyatra próbálkozás ez” – írta szerdán a volt kormányfő a Facebook-oldalára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik