Belföld

Uniós jogot sértett Magyarország

Jóri András (jóri andrás, )
Jóri András (jóri andrás, )

Magyarország megsértette az uniós jogot Jóri András adatvédelmi biztos megbízatásának idő előtti megszüntetésével – derül ki az Európai Bíróság kijelölt főtanácsnokának keddi előterjesztett indítványából.

Magyarországon 2012. január 1-jétől az adatvédelmi biztos helyébe a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság lépett. Ezzel egyidejűleg a hivatalban lévő adatvédelmi biztosnak, Jóri Andrásnak a megbízatása is véget ért, annak ellenére, hogy az rendes körülmények között 2008 szeptemberétől 2014 szeptemberéig tartott volna.

A hatóság élére pedig nem őt, hanem Péterfalvi Attilát nevezték ki. Az Európai Bizottság emiatt kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bíróságon Magyarország ellen.

Melchior Wathelet főtanácsnok, akinek a jogi szakvéleménye nem köti a később ítélkező bíróságot, kedden előterjesztett indítványában megállapította: bár minden tagállamnak joga van olyan intézményrendszert kialakítani, amelyet a legmegfelelőbbnek tart, az intézményrendszer átalakítása nem sértheti az adatvédelmet felügyelő hatóság teljes függetlenségének követelményét.

Magyarország esete az EU-val

Izmozunk, izmozunk, aztán…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik