Belföld

Kishantos: bíróság mondta ki, hogy Budai Gyula hazudott

budai-gyula(960x640)(2).jpg (budai gyula)
budai-gyula(960x640)(2).jpg (budai gyula)

A bíróság szerint nem felel meg a valóságnak a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárának állítása, hogy a mintagazdaság vezetője éveken át nem fizette a bérleti díjat.

Ács Sándornénak, a kishantosi gazdaság vezetőjének bérleti díj tartozása nem volt sem a Magyar Állammal, sem pedig az NFA-val szemben – mondták ki az elsőfokú bírósági eljárás során.

Az elsőfokú ítélet szerint nem igaz az sem, hogy Ángyán József korábbi államtitkár intézte el, hogy Ács Sándorné részletfizetést kapjon az NFA-tól a 27 millió forintos bérleti díj hátralékára. Ezt szintén Budai Gyula mondta.

A Greeninfot minderről Ács Sándorné tájékoztatta, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője. A bírónő az ítélet indoklásában kiemelte, hogy egy olyan közszereplőnek, amilyen Budai Gyula – különösen vigyázni kell a szavaira. Budai Gyulát ugyanis alig néhány héttel az interjú előtt nevezték ki Ángyán József helyére, így Magyarország Kormányának tiszteletreméltó tagjaként, frissen kinevezett parlamenti államtitkárként nyilatkozott valótlanságokat.

A Budapest Környéki Törvényszék elsőfokú ítéletében 800 ezer forint nem vagyoni kártérítésre és elégtétel adására kötelezte Budai Gyulát, valamint eltiltotta a további jogsértéstől.

Nemcsak ő érvelt így

Budai Gyula nyilatkozata a Magyar Hírlapban jelent meg, de a tartozás, mint érv nemcsak az ő szájából hangzott el. Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalap elnöke például egy sajtótájékoztazón azt mondta: “A Kishantosi Nonprofit Kft.-vel szemben olyan követelés áll fenn, amelyet korábbi haszonbérleti időszakban halmozott fel.”

Ezenfelül maga a Vidékfejlesztési Minisztérium is azt kommunikálta, hogy “a tulajdonos által Kishantosi Mintagazdaságnak nevezett gazdálkodó egység 2004 óta több mint 163 millió forint területalapú támogatást kapott, mindennek dacára jelentős bérleti díjhátralékot halmozott fel a Magyar Állammal szemben”.

“A Magyar Állam által 2010-ben biztosított részletfizetési lehetőséggel haladékot és új esélyt nyert a tartozás rendezésére. Mégis politikai hangulatkeltésbe kezdtek a kabinettel szembe (sic!). Földhaszonbérleti működésüket igazoló érveik időközben elfogytak, ezért nyilatkozatháborút indítottak a Vidékfejlesztési Minisztérium ellen.

Vitatható gazdálkodásukat palástolva politikai síkra terelték Kishantos ügyét. A szakmai érveket mellőzve meg sem említették a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) pályázati döntésének valódi okait. Azt, hogy egy díjbeszedési tekintetben folyamatos elmaradásokkal küzdő nagyobb gazdaság helyett az NFA nyolc kisebb helyi gazda gondjára bízta Kishantos sorsát a Nemzeti Vidékstratégia elveinek megfelelően.

A kishantosi nagybirtok mögött álló erők csak szavakban védték a kisgazdák és az agrárközéposztály érdekeit, Magyarország Kormánya azonban folytatja a nemzeti célok valóra váltását” – közölték.

Ács Sándorné az ügy részleteiről korábban elmondta: a kormányoldali nyilatkozatokban szereplő összeg, tehát a Budai által is emlegetett 27 millió forint egy elveszett kedvezmény összege, melyről a bíróság 10 év alatt hozta meg a döntését. Így az eredetileg 9 milliós összeg és a kamatai adják a 27 milliót. Ennek fizetési feltételeiről Kishantos megállapodott az NFA-val, és a megállapodás szerint fizet, a felét már ki is fizette. Lejárt, fizetetlen tartozása nincs és nem is volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik