Belföld

Hózivatar és 110 kilométeres szél

jeges m1-es (jeges m1-es)
jeges m1-es (jeges m1-es)

Az Észak-Dunántúlon volt hajnalban a legrosszabb a helyzet, de Esztergom térségében is erős széllökések várhatók szombat délutánig.

Egy időre az M1-es autópályát le kellett zárni, mert kamionok akadtak el a jeges úton. Győr felé nemrég elindult a forgalom, de a Pest felé vezető oldalon még komoly torlódás van.

A péntek hajnalban kezdődött hidegfront mögött érkező sarkvidéki légtömeg leghidegebb része szombatra virradó éjjel érkezett fölénk. Elsősorban a Dunántúl északi felén, Tatabánya környékén a heves hózáporokat villámlás is kísérte – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat közleményében. Győr térségében óránkénti 112 kilométeres szélsebességet is mértek, de Komárom-Esztergom megyében is orkán erejű volt a szél.

Fotó: MTI/Lakatos Péter

Hóvihar az M1-esen

A hóvihar az M1-es autópálya tatai lehajtójánál okozza a legnagyobb gondot, ott a személyautókat szombat reggel az 1-es útra terelték, a még pályán lévő teherautókat pedig biztonságos parkolóba kísérték, hogy a közútkezelő megkezdhesse a pálya jégmentesítését – tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-t.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Tatabányánál az óvárosi és újvárosi lehajtó között két kamion a tiltás ellenére ráhajtott a sózásra váró sávra és a jeges úton elakadt. A rendőrség közölte, hogy a komáromi körforgalomnál egy idős ember megcsúszott és elesett. Mentőhelikopterrel vitték kórházba, a helikopter le- és felszállása idejére az 1-es számú főút érintett szakaszát lezárták.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Délre lehet zavartalan a közlekedés

A Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott reményei szerint a havazás és az erős szél által megzavart forgalom délre helyre állhat az M1-es autópályán. Széles Sándor szombat délelőtt a sajtó képviselőinek nyilatkozva elmondta, hogy elsősorban balkáni országokból érkező, a téli időjárásra rosszul, vagy fel sem készített kamionok okoznak fennakadást.

A veszélyjelzés szerint az Észak-Dunántúlon a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják szombaton napközben. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Késő délutántól fokozatosan mérséklődik a szél erőssége. A meteorológiai szolgálat adatait, a riasztás fokozatait figyelemmel kísérheti itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik