Belföld

Még tárgyalnak az esztergomi buszközlekedés újraindításáról

Régészeti ásatás Esztergomban (ásastás, esztergom, )
Régészeti ásatás Esztergomban (ásastás, esztergom, )

A Fidesz-KDNP frakció ezt javasolja és a polgármester sem tiltakozik, kérdés hogy hol és miből járjanak a buszok. A döntést nyolc nappal elhalasztották.

 

 

Az esztergomiak 2011 nyara óta csak a Volán helyközi járataival tudnak városon belül is közlekedni, mert az önkormányzat tartozásai miatt megszűnt a helyi tömegközlekedés. Az állam már 2012-ben inkasszóval terhelte meg a város számláját, idén pedig leemeltek róla 609 millió forintot, amivel lenullázták a város pénzügyi mozgásterét. Korábban a Hir24-nek Tétényi Éva polgármester úgy nyilatkozott, hogy 2012-ben „…kizárólag Esztergomra szabottan törvényt alkottak, hogy az államosított négymilliárdos ingatlanvagyon mellett még a városnak kell fizetnie az intézmények fenntartásának 1,1 milliárd forintos költségét is”. Az idén ezt az összeget hajtotta be az állam, majd az adóhatóság elvitte az önkormányzat gépjárműveit is. Tegnap úgy nyilatkozott a polgármester, hogy az önkormányzat számlája jelenleg 90 millió forintos mínuszban van, tehát nem tudnak havonta rendszeres díjat fizetni egyetlen busztársaságnak sem.

Jó lenne, de…

A helyi buszközlekedés újraindításáról szóló Fidesz-KDNP javaslat tárgyalásakor a polgármester azt kérte, a nyolc nap múlva esedékes következő összejövetelen ismét tárgyalják meg azt. Indoklásában úgy fogalmazott, hogy “A város egyik áruháza majdnem a javasolt útvonalon üzemeltet egy ingyenes járatot, ezért ha fizetünk a szolgáltatásért, elvárható, hogy az valóban elégítse ki az igényeket és a kertvárosi városrészt is kapcsolja be a helyi közlekedésbe”.

A tárgyalások része, hogy hogyan lehet a fizetési határidőket az adófeltöltések idejéhez kötni, mint ahogy az is, hogy milyen vonalakon közlekedjenek a városi buszok. Abban mindenki egyetért, hogy az újrainduló járatok mellett is célszerű megtartani a helyközi buszokra való felszállás lehetőségét és a Párkányba is átmenő bevásárló buszokat is.

Fotó: Dunakanyar24

Mindent a szavazókért

A Fidesz-KDNP-frakció előterjesztése alapján lehetőség nyílna arra, hogy a Vértes Volán egy új járatot indítson, amely a kórházat és a vasútállomást is bekapcsolja a közösségi közlekedésbe. A tervek szerint a járat helyi tarifákkal történő elindításáról szóló megállapodást a kormány részéről a Komárom -Esztergom megyei 2. számú országgyűlési választókerület Fideszes képviselőjelöltje, Völner Pál jelenlegi fejlesztési minisztériumi államtitkár írná alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik