Belföld

Különleges feladatok a közmunkásoknak

Kozmunka(210x140)(1).jpg (közmunka)
Kozmunka(210x140)(1).jpg (közmunka)

Jégtörő hajók melegen tartása és a honvédelmi búvárkiképző bázis karbantartása is munkanélküliekre vár.

Sokak által soha nem hallott munkakörökben várják az állami szerveknél a közmunkásokat az elkövetkező hat hónapban – írja a Blikk. A lap emlékeztet, hogy 150 ezren az önkormányzatoknál, 50 ezren állami szerveknél, intézményeknél tehetik hasznossá magukat a kormány új programjában.

Jeges feladatok

12 ezren például a vízügynél távolítanak el torlaszokat és uszadékokat a medrekből, vízmércéket és műtárgyakat jégtelenítenek, vagy karbantartják a jégtörő hajók melegen tartásához szükséges berendezéseket – tudta meg  a lap a közfoglalkoztatást felügyelő belügyi tárcától.


Fotó: Kummer János

Jelenleg nyolcszázan takarítanak havat a Magyar Közútnál vagy ültetnek hófogó cserjesort. Ötszázan a nemzeti parkoknál és a katasztrófavédelemnél kapnak feladatot adminisztrációs, illetve segéd- vagy szakmunkásként.

Sokan nem örülnek

Többen méltatlannak érzik a kapott feladatot. Hét községből valaki arra panaszkodott, hogy érettségivel és esztergályos végzettséggel segédmunkásként havi 49 ezerért gátat tisztít – olvasható a lapban.

850 közfoglalkoztatott a MÁV-nál dolgozhat: a peronokat, várótermeket takarítják majd napi nyolc órában. Ez a vasúttársaság dolgozóinál kiverte a biztosítékot.

Fizetésért tanulni

Százezer közmunkás vehet részt – a havi 49 ezer forintos támogatás mellett – többek között alapkompetencia-képzésben, így ha adott esetben nem fejezte be az általános iskolai tanulmányait, megteheti azt. Ehhez – egy sor érintett szerint – megalázó tesztet kell kitölteni. Íme

Ajánlott videó

Olvasói sztorik