Belföld

Közösen az uniós pénzekért

Stratégiai megállapodás Szegeden (Stratégiai megállapodás Szegeden)
Stratégiai megállapodás Szegeden (Stratégiai megállapodás Szegeden)

Stratégiai megállapodást kötött az SZTE és a szegedi önkormányzat, hogy a következő 7 évben is sikeres legyen a város az EU-s pályázatokon.

Az uniós fejlesztési források hatékony felhasználása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és az önkormányzat. A dokumentumot csütörtökön írta alá Szabó Gábor rektor és Botka László polgármester.

Botka László azt mondta, hogy a most záruló uniós költségvetési ciklusban a magyar nagyvárosok közül Szeged szerepelt a legeredményesebben, 2143 nyertes pályázatnak köszönhetően 289 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett a településre.

Az együttműködés célja, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós fejlesztési ciklusban – a projekteket összehangolva – az önkormányzat és az itt működő cégek, intézmények hasonló sikerrel szerepeljenek – közölte a politikus.

A polgármester szerint az eredményes pályázatok a jól végiggondolt városfejlesztési stratégiának köszönhetők, s annak, hogy minden projekt a partnerségre épült. Botka László példaként a hamarosan elkészülő új klinikai tömböt említette, amelyet megelőzte a korábban a város és az egyetem fenntartásában működő egészségügyi ellátórendszer integrációja.

A jelenlegi gyakorlatot írásban is rögzítő megállapodás értelmében egyetem és az önkormányzat vezetése folyamatos egyeztet a projektekről. Az önkormányzat fejlesztési irodája és az SZTE stratégiai irodája pedig közös munkacsoportot hoz létre, hogy a források megnyitásakor minél gyorsabban be tudják adni a pályázatokat.

Szabó Gábor akadémikus hangsúlyozta, a város és az egyetem egymásra van utalva, az együttműködés végső nyertesei pedig maguk a szegedi polgárok. Az új klinikai tömb kialakításának eredménye például, hogy a szegediek és a környéken élők világszínvonalú egészségügyi ellátást kaphatnak.

A sajtótájékoztatón kiosztott dokumentum az együttműködés technikai részletei mellett tartalmazza az egyetem és az önkormányzat által tervezett kiemelt beruházásokat. Mindkét listán szerepel az EU tudományos nagyberuházásaként megvalósuló lézerközpont környezetében tervezett tudáspark létrehozása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik