Belföld

Lebuktatják a bénán parkoló sofőröket

Szenzoros érzékelők figyelik egy bécsi utcán, hogy a parkoló autó zavarja-e a villamos és a többi jármű útját.

Az osztrák fővárosban megelégelték, hogy a féloldalasan és kontár módon parkoló sofőrök miatt akár 40 percet is vesztegelhetnek a villamosok és a buszok, ezért hadat üzentek a rendetlen autósoknak. Egyelőre csak tesztelik a „Park genau” digitális jelzőtáblákat, de ha beválik, városszerte elterjednek az elektromos őrszemek – írja az orf.at osztrák hírportál.

Kemény bírságot kell fizetni

A berendezés lényege, hogy szenzorok érzékelik, mennyire lóg be a parkoló autó az úttesre. Ha elfoglalja a villamospálya vagy az úttest egy részét, akkor felvillan egy figyelmeztető felirat. A cikk szerint Bécsben évente 4000-szer fordul elő, hogy a szabálytalanul parkoló autók miatt dugó alakul ki az utcán.

A tábla természetesen az autósoknak is roppant előnyös, hiszen egy szabálytalan parkolás több száz euróba is kerülhet a városban, ráadásul az elszállítás és a tűzoltók vonulási költségét is a tulajdonosra verik, ha el kell vinni a járművet az útból. Pakolás közben tehát ellenőrizhetjük magunkat a digitális kijelzőn és nyugodtan hagyhatjuk az út szélén a kocsit.

fotó: orf.at

Budapesten is jól jönne a tábla

A magyar fővárosban sem ismeretlen a probléma. Hosszú évekig okoztak bosszúságot sokaknak a figyelmetlen vagy nemtörődöm autósok, akik a villamossínekre vagy a buszok, trolik útjába parkoltak, akár hosszú időre akadályozva azok közlekedését. Többször adtunk hírt arról, hogy hatalmas BMW terepjárót kellett elszállítani a 17-es villamos útjából.

Évente több mint félezer ilyen eset történik: legtöbbször a Margit híd budai hídfőjénél a 17-es villamos, a Mária utcában a 83-as troli és a belvárosban a 15-ös busz vonalán bénítják meg a forgalmat.

Megjárja, aki feltartja a forgalmat

Egy éve már elszállíthatják az autókat,amelyek a közösségi közlekedést akadályozzák. A főpolgármester megmondta: “rendet a városban csak a centrális irányítás eredményezhet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik