Belföld

Kamu a karácsonyi hóviharról szóló hír

hó (hó)
hó (hó)

Bejárta a közösségi médiát, hogy szenteste óriási hótömeg zúdul Európára.

Több tízezren osztották meg Facebookon azt a „hírt“, miszerint Európában december 24-én éjszaka 120 centiméter hó hullhat. Forrásként amerikai időjárás-kutatókra hivatkoznak. A hírhez még hozzáteszik, hogy épületek is károsodhatnak, és az állatokat is inkább vigyék be a házba, nehogy megfagyjanak.

Az Időkép azonban azt írja, ez egy álhír, és még nem lehet tudni, fehér karácsonyunk lesz-e idén. Az oldalon azt írják, hogy az álinformáció „egy bevallottan szórakoztató álhírek gyártásával foglalkozó honlapról származik, ahonnan többek közt azt is megtudhatjuk, hogy a nagy mennyiségű csokoládé fogyaszt”.

A 19 nap múlva esedékes ünnep időjárása még nem jósolható. A sokéves átlag alapján 7 karácsonyból csak 1 fehér, egész kontinenst beterítő 120 centis hóréteg pedig fizikai képtelenség – írja az Időkép.

Bár még nincs erőrejelzés karácsonyra, az már biztos, hogy a Mikulás erős szelet és havazást hoz pénteken.

Hullott már másfél méter

Az egy nap alatt lehulló 120 centiméteres hó egyébként is irreális. Még a tavalyi március 15-ei extrém havazás alatt is csak 15-20 centiméter hó hullott összesen.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisa szerint az eddigi legnagyobb hóvastagságot Magyarországon Kőszeg-Stájerházak mellett mérték 1947. február 19-én. Ez 151 centiméter volt, de nem egy nap alatt hullott le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik