Belföld

Hatósági áras hamvasztást akar a Jobbik

temetes(2)(960x640).jpg (temetés)
temetes(2)(960x640).jpg (temetés)

A Jobbik beárazta még a hullaszállítást is.

A radikális párt problémának tartja, hogy „a fővárosban а hamvasztással történő temetkezéssel kapcsolatos költségek az átlagjövedelemhez viszonyítva rendkívül magasak”, ezért úgy véli, a kormánynak törvényt kell alkotnia a hatósági árszabás bevezetéséről. A Jobbik tarifákat is javasol.

„Az elhunyt kórházból hamvasztásra történő elszállításának díja egy elhunyt esetén legfeljebb bruttó 400.-ft/km, két elhunyt esetén legfeljebb bruttó 300.-ft/km, három elhunyt esetén legfeljebb bruttó 250.-ft/km, négy elhunyt esetén legfeljebb bruttó 200.-ft/km. A hamvak elszállítása а temetőbe bruttó 2000.-ft, a ravatali terem díja bruttó 10000.-ft, а hamvak temetőn belüli szállítása bruttó 1000.-ft, sírhely vagy urnahely ki-és visszahantolása az urna behelyezésével bruttó 5000.-ft összegben kerül megállapításra.”

A temetkezéssel kapcsolatos költségek а legszegényebbektől а leggazdagabbakig mindenkit érintenek – emlékeztet a Jobbik, amely szerint az elmúlt években az árak különösen Budapesten а hamvasztásos temetésnél annyira emelkedtek, hogy a legegyszerűbb temetés is nehézséget okoz azoknak, akik а létminimum határán élnek.

“Е helyzet nem а hozzátartozók temetési tevékenységekbe történő bevonásával oldható meg (mint ahogy azt а Kormány korábban kezdeményezte és az Országgyűlés elfogadta), hanem а temetési költségek hatósági árszabásának bevezetésével. А maximum-árak bevezetése а temetkezési szolgáltatók közötti versenyhelyzet mérsékelésével hozzájárulhat ahhoz, hogy mindenki képes legyen gondoskodni arról, hogy elhunyt hozzátartozójának legalább az alapvető szolgáltatások igénybe vételével meg tudja adni a végtisztességet”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik