Belföld

Változó szabályok: bicikli világítás és téli gumi

teli-gumi(210x140)(1).jpg (téli gumi)
teli-gumi(210x140)(1).jpg (téli gumi)

Változnak a műszaki követelmények autóra, kerékpárra és motorra.

A legkésőbb 2014. január elsején hatályba lépő, rendeletmódosítások egyszerűsítik a jogalkalmazást az üzembentartók számára, az európai gyakorlathoz igazodnak a kerékpárok kötelező felszerelését és gépkocsis szállításukat szabályozó előírások, és meghatározást adnak a téli gumiabroncsra.

Az NFM kifejti: jelenleg sem a hazai, sem a nemzetközi szabályozás nem teszi kötelezővé a téli gumi használatát. Azonban  Magyarországon is általános közlekedésbiztonsági követelmény, hogy az autóvezetők kizárólag az út- és időjárási viszonyokra felkészített gépjárművel induljanak útnak. A szabályozás a gumiabroncs jelzések (pl. “M+S” vagy “Winter Use” felirat, “hópihe” ábra) tételes bemutatásával segíti az üzemben tartókat a megfelelő minőségű gumiabroncsok beszerzésében. Az új meghatározás szerint a bordázatnak 4 milliméternél mélyebbnek kell lennie a biztonság további növelése érdekében.

A kerékpároknál olcsóbbá válik a kötelező tartozékok beszerzése például led-lámpás világító testek alacsony energia-felhasználásával. A szabályozás a széles körben terjedő gyakorlatnak megfelelően megengedi a lámpa elhelyezését a kerékpáros ruháján is. Az új előírások rögzítik a kerékpáros gyermekülés felszerelésének feltételeit is.

A rendelkezések lehetővé teszik a nappali menetjelző lámpa használatát a motorkerékpároknál is.  A módosítás pontosítja a rakomány-szállításra vonatkozó előírásokat: egyértelműen kimondja, hogy a gépkocsi hátsó világító és fényjelző berendezéseit kitűzhető világító és fényjelző berendezéssel meg kell ismételni akkor, ha a járművön hátra túlnyúlóan szállított rakomány (például vonóhorgon rögzített kerékpár) a gyári lámpák észlelését akadályozza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik