Belföld

Szomszédos országokból özönlenek a turisták

Korábban a nyugat-európai országokból, Franciaországból és Olaszországból, valamint Hollandiából érkezett a vendégek 15-20 százaléka, mára a részarányuk öt százalék körülire apadt.

A Nyugat-Dunántúl idegenforgalma átstrukturálódott a világgazdasági válság kitörése óta, a térség turizmusában egyre nagyobb hangsúlyt kap a szomszédos országokból érkezők fogadása – mondta el a Magyar Turizmus Zrt. illetékese az MTI-nek.

Korábban a nyugat-európai országokból, Franciaországból és Olaszországból, valamint Hollandiából érkezett a vendégek 15-20 százaléka, mára a részarányuk öt százalék körülire apadt – ismertette Tama István regionális marketingigazgató. A kieső vendégszámot azonban nemhogy pótolják, de túl is szárnyalják a közeli piacok vendégei.

Ausztriából, Csehországból, Szlovákiából és Szlovéniából az előző évtizedben megszokottnál jóval többen érkeznek a régióba. A német nyelvű országokból érkezik továbbra is a vendégek bő kétharmada, átlagosan minden ötödik látogató csehországi, minden tizedik pedig szlovákiai.

A fürdők miatt jönnek

A szakember különösen impozánsnak nevezte a cseh vendégek számának emelkedését, hiszen 2000-ben még csak 11 ezren érkeztek a térségbe, mára viszont 200 ezer fölé ugrott a számuk. Ők elsősorban a wellness-lehetőségek iránt érdeklődnek.

A külföldiek számára a fő vonzerőt továbbra is a fürdők, valamint a városlátogatások jelentik, a harmadik helyen pedig az ökoturizmus áll – emelte ki.

Egyre fontosabb szempont a földrajzi közelség: továbbra is Budapestről és környékéről érkezik a legtöbb turista a régióba, miközben a Duna-Tisza-közéről, a Tiszántúlról elmaradnak a vendégek. Ezt ellensúlyozzák a közeli megyékből ide látogatók; egyre erősebb trend ugyanis, hogy 50-60 kilométeres körzeten belül, hétvégére utaznak el az emberek – mondta Tama István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik