Belföld

Ezért van kevesebb mentő

Egy békásmegyeri nő halálával kezdődött, és mentősök, orvosok, szakértők történeteivel folytatódott a mentőszolgálatnál uralkodó állapotokról szóló riportsorozatunk. A Hír24 vendége volt az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Múlt héten levélben válaszolt a Hír24 műsorában elhangzottakra az Országos Mentőszolgálat, hétfőn a Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője a műsor vendégeként válaszolt arra, hogy miért van kevesebb mentőautó, van-e elég pénz a mentőknél, és hogy igaz-e, hogy nem minden rohamkocsira jut orvos. Elárulta azt is, hogy miért van kocsihiány pecsét náluk.

Mentés másként

Mint arról korábban beszámoltunk, november 13-án Békásmegyeren lett rosszul egy 38 éves nő. Negyven perc alatt ért ki a mentő az asszonyhoz, aki addigra meghalt.

Az OMSZ azóta megállapította, hogy nem történt mulasztás, „csupán” „négy mentődolgozó a beteg életben maradási esélyeit nem befolyásoló kommunikációs hibát vétett.” Hogy pontosan milyen kommunikációs hibáról volt szó, azóta sem tudni.

Szerkesztőségünket az eset óta sorra keresik meg mentős és egészségügyi dolgozók, és mesélnek arról, milyen állapotok uralkodnak náluk. A békásmegyerihez hasonló eset történt Piliscsabán is. Ott kiért időben a mentő, de nem volt mentőorvos, illetve mentőtiszt. Információink szerint Csepelen is gond volt a mentők szolgálati beosztásával: csak egyetlen autó jutott az egész kerületre, illetve a környező településekre egy csütörtök este. Mentődolgozók ezenkívül arról is meséltek, hogy „Kocsihiány” feliratú pecsétet gyártatott a mentőszolgálat.

Az üggyel kapcsolatban vendég volt nemrég dr. Túri Péter, a jelenleg is működő modern magyar légimentés megálmodója, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. volt igazgatója. Meglepő kritikát fogalmazott meg a műsorban a mentőszolgálatról és a menedzsmentről. Szerinte van pénz a mentőszolgálatnál. Konkrét rendszerhibák vannak, a mentőszolgálat fölött eljárt az idő, új alapokon, újra kéne definiálni – mondta a Hír24-nek.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik