Belföld

Az állam lenyeli a váci mélygarázs hitelét

Melygarazs(960x640)(1).jpg (mélygarázs)
Melygarazs(960x640)(1).jpg (mélygarázs)

A város nettó 1,6 milliárdért megveszi karácsonyra az évek óta kész, de soha nem használt betonszörnyet, szilveszterre már meg is szabadul az adósságtól.

2006: A váci képviselőtestület bal- és jobboldali szavazatokkal felhatalmazta az akkori szocialista polgármestert, hogy a választások előtt kössön szerződést a beruházásra alapított Váci Központi Parkoló Beruházó Kft-vel

2007: PPP konstrukcióban elindult a 320 férőhelyes, háromszintes mélygarázs építése

2007-2010: a jobboldali Összefogás folyamatosan támadta a szoci polgármestert a beruházás miatt, pereket indítottak a kivitelező alvállalkozói és a környéken megközelíthetetlenné vált üzletek tulajdonosai, a Fidesz pedig inkább feloszlatta, majd újra alapította váci alapszervezetét, hogy ne kelljen közösködnie az Összefogásban szereplő jobboldali politikusokkal.

2010-2012: A magukat a mélygarázs károsultjainak nevező civilek folyamatosan ostromolták a városvezetést, követelve a térfelszín azonnali megnyitását. Közben a város a Raiffeisen bankkal lépésről lépésre haladt a tárgyalásokon, hogy lefaragja az árat.

2013: Megtörtént a mélygarázs föld feletti részének befejezése és parkosítása. Év végére megszületik a megállapodás a mélygarázs megvásárlásáról.

Pintér Sándor belügyminiszter épp ma erősítette meg Miskolcon, hogy a kormány az önkormányzatok minden december 31-én fennálló adósságát átvállalja. Az ötezer lakosúnál kisebb településeket már megszabadították 70 milliárd forintnyi tartozásuktól, a nagyobb városok terheit pedig különféle mértékben, eddig átlagosan 50 százalékban vették át, ami 618 milliárd forintot tett ki. Most, az év végével a hitelek fennmaradó részétől is megszabadítják a városokat – jelentette ki a belügyminiszter.

Évek óta üresen áll

Ez az adósságkonszolidáció Vácnak jelentheti az egyik legnagyobb segítséget, hiszen így lezárhatják a város közepén 2007-ban építeni kezdett betontömeg, az azóta is üresen álló mélygarázs ügyét. A város képviselőtestülete a múlt héten egyhangú szavazással döntötte el, hogy 1,6 milliárd forintért, 432 millió forint áfa kíséretében bankhitelből megvásárolják a monstrumot, hogy a mélygarázst végre használni lehessen. Ez az összeg laikusnak horrorisztikusan soknak tűnik, de figyelembe kell venni, hogy a tulajdonos cég évekig a 2,1 milliárdos árhoz ragaszkodott.

Fotó: vaconline.hu

Ez az igazi gyorshitel

Ha minden a terveknek megfelelően alakul, akkor a kormány is rábólint a milliárdos hitelre az év utolsó kormányülésén, az utolsó idei munkanapok egyikén megtörténhet a már folyamatban lévő közbeszerzésen kiválasztandó bankkal a szerződés aláírása és jöhet a mély sóhaj. Kevesebb, mint egy hétig lesz iszonyatosan eladósodva Vác városa! Jövő év elején az állam átvállalja a december végén meglévő banki hiteleket, a városvezetés azt reméli, hogy a karácsonyra felvett óriáshiteltől is teljes egészében megszabadulhatnak.

Vége az ingyenes parkolásnak

Az önkormányzat egyébként a nyáron rendbe tette a mélygarázs föld felett látható részét, hogy legalább ne csúfítsa el a barokk műemlékek szomszédságában a városképet, de az igazi eredmény az lesz, ha végre parkolóként tudják hasznosítani az amúgy belülről évek óta kész föld alatti épületet. Ennek persze a váciak és az ide látogatók egyáltalán nem örülnek majd, hiszen biztosan ez jelenti a mostani ingyenes parkolás végét Vácon.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik