Belföld

700 milliót kap Vác a működésre

Összesen 30 milliárd 466 millió forintot kap 1875 önkormányzat a működőképessége megőrzésére – Vác a nagyobb összeget kapó városok között van.

Az érintett települések szeptember 30-áig pályázhattak a többletforrásra a tárcánál, részletezve, hogy milyen jellegű fizetési nehézségük van. A belügyminiszter 14 jogcímen ítélt meg forrást a településeknek, ezek között szerepel a jogerős bírósági ítélet alapján jelentkező fizetési kötelezettség vagy a helyi iparűzési adóbevétel kiesése, például egy gyár bezárása miatt – ismertette Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

A pályázatra 1890 önkormányzat jelentkezett 76,1 milliárd forint forrásigénnyel, összesen 23 problémát megjelölve. Az igények egy része indokoltatlan volt, a másik része pedig jórészt adósságtörlesztéshez kapcsolódott – mondta Tállai András, emlékeztetve, hogy az állam jövőre átvállalja az önkormányzatok fennmaradó tartozásait is.

Az 1875 támogatott önkormányzatnak hétfőn utalják el a megítélt összeget. A több mint 30 milliárdos forrás részben a szerkezetátalakítási tartalék maradványából, részben az általános tartalékból, valamint az év végi előirányzatok fel nem használt összegeinek átcsoportosításából áll össze – mondta Tállai András, kiemelve: a pénzt szigorú elszámolási feltételekkel kapják a települések.

Az államtitkár ismertette azt is, hogy a legnagyobb összeget 1,5 milliárd forintot Pécs kapja, Miskolc 1,1 milliárd forintban részesül, Dunaújváros, Salgótarján és Vác pedig 700-700 millió forintot kap. A legalacsonyabb összeget, 52 ezer forintot a Vas megyei Nemeskeresztúr kapja.

Tállai András szólt arról is: idén összesen csaknem 50 milliárd forint működési többlettámogatást kaptak az önkormányzatok, a források elegendőek arra, hogy minden település tartozásmentesen le tudja zárni a 2013-as évet.
Felidézte, hogy a szerkezetátalakítási tartalékból alanyi jogon öt jogcímen kaptak az önkormányzatok 17,441 milliárd forintot; a belügyminiszter és a nemzetgazdasági miniszter év közbeni döntései nyomán pedig további 443 millió forinthoz jutott 23 önkormányzat az általános tartalékból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik