Belföld

Rossz hírek az ellenzéknek Fóton

Kampánycsendsértés miatt meg kell ismételni az időközi választást. Itt nyert az ellenzék közös jelöltje, Takács István. A Budapest Környéki Törvényszék döntött így.

Kampánycsendsértés miatt meg kell ismételni a november 24-én tartott fóti időközi önkormányzati polgármester- és képviselőválasztást a Budapest Környéki Törvényszék vasárnapi döntése értelmében – tájékoztatta a bírói tanács ülését követően a törvényszék szóvivője az MTI-t.

A törvényszék ezzel a döntésével – egy magánszemély felülvizsgálati kérelmére – megváltoztatta a területi választási bizottság szerdai határozatát, megsemmisítve a választás eredményét, egyúttal a szavazás megismétlését rendelte el. A bírósági végzés ellen jogorvoslatnak helye nincs – tette hozzá a szóvivő.

A területi választási bizottság (tvb) a hozzá továbbított panaszok, jogorvoslati kérelmek alapján szerdai, késő esti ülésén úgy döntött, hogy nem kell megismételni választást – tájékoztatta korábban Kenéz Tibor, a testület elnöke az MTI-t.

Az elnök úgy fogalmazott: a tvb jóváhagyta a helyi választási bizottságnak (hvb) a fóti beadványokról, kifogásokról született korábbi határozatait, s tudomásul vette azt is, hogy egy ügyben (a szavazók szervezett szállításának gyanúja miatt) a hvb, illetve a Jobbik ügyészségi feljelentés tett.

Kenéz Tibor hozzátette: a testület véleménye szerint a tvb-hez eljutott kifogások, panaszok egyike sem olyan súlyú, hogy akár a polgármester-, akár az 1-es számú egyéni választókerületben tartott képviselő-választást meg kellene ismételni.

A határozat ellen péntek délután 4 óráig lehetett felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Budapest Környéki Törvényszéken, a kérelmek elbírálásához két nap állt rendelkezésre.

Az MTI szombaton úgy értesült, hogy a megadott határidőn belül két ügyben fordult bírósághoz egy ügyvédi irodát képviselő magánszemély. Az egyik eset lényege, hogy két nő MSZP-s szórólapokkal “felszerelkezve” biztatott szavazásra egy helyi lakost, mondván: túl alacsony a részvétel. Rendőri intézkedés is történt, a szórólapokból (amelyekből a voksolásra invitáltnak állítólag egyet sem adtak) a járőrnek önként átnyújtottak egy példányt a bepanaszoltak. A másik ügy – mely végül a bíróságra került – az úgynevezett szervezett szállítás ügye.

A Jobbik is panaszt tett

A Jobbik helyi politikusai már a voksolás napján panaszt tettek a hvb-nél, azt állítva: megfigyelőik szerint egy MSZP-hez köthető férfi mikrobuszával Sikátorpusztáról a fótligeti szavazókörbe szállítottak át voksolókat, de ezt utóbb a megnevezett és a helyi MSZP is cáfolta. Az ügyben a hvb és a Jobbik is feljelentést tett hétfőn az ügyészségen. Szerdán egy újabb feljelentés is érkezett egy magánszemélytől, Kenéz Tibor, a területi választási bizottság elnökének tájékoztatása szerint a harmadik bejelentést láncszavazás gyanúja miatt tették.

A Népszava szerdán azt írta, hogy egy idős asszonynál – akihez betegsége miatt mozgóurnát vittek – két kitöltött szavazólapot találtak egy asztalra tett borítékban. Az írás szerint az egyik lepecsételt lapon a Fidesz-KDNP által támogatott független polgármesterjelölt, a másikon a jobbikos képviselőjelölt neve volt bejelölve.

Mindkét ügyben nyomozást rendeltek el a választás rendje elleni bűntett megalapozott gyanúja miatt – tájékoztatta a Pest Megyei Főügyészség szóvivője, Gyugyi Csilla csütörtökön az MTI-t. A nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le. Az MTI úgy tudja, hogy a nyomozók a napokban már ki is mentek Sikátorpusztára.

Ilyen előzmények után döntött úgy a Budapest Környéki Törvényszék háromtagú bírói tanácsa vasárnap, hogy részben megváltoztatja a tvb határozatait, kimondva a kampánycsendsértést, és a szervezett szállításra hivatkozva elrendelte a fóti időközi polgármester- és képviselő-választás megismétlését.

Az úgynevezett láncszavazás miatt benyújtott panaszt a területi választási bizottság péntek este tárgyalta, és elutasító döntést hozott, amelyet a panaszos megfellebbezett – közölte Kenéz Tibor az MTI-vel. A felülvizsgálati kérelem a vasárnap délutáni határidőig meg is érkezett a Budapest Környéki Törvényszékre – közölte Koszta János bírósági szóvivő, erről a beadványról legkésőbb 48 órán belül dönt a bíróság.

Míg Baján a Fidesz, addig Fóton az ellenzék nyert. Az időközi polgármester- és képviselő-választáson a szavazásra jogosultak 29,1 százaléka jelent meg. A polgármesterjelöltek közül a legtöbb szavazatot, 1116-ot (25 százalék) Takács István, az ellenzéki összefogás jelöltje kapta, a második helyen a település egyik alpolgármestere, a független Bartos Sándor végzett 954 vokssal (21,4 százalék).

A harmadik helyre Németh József független jelölt futott be 920 szavazattal (20,6 százalék). Őt követte Földi Pál János, a Civil Összefogás a Fótiakért Egyesület jelöltje 885 szavazattal (19,8 százalék). Vargha Nóra Mária, a Magyar Liberális Párt jelöltje 583 voksot (13 százalék) szerzett.

Az 1-es számú választókerületben – ahol nyolcan indultak a mandátumért – a független Varga József Csongorra szavaztak a legtöbben, 180-an, így ő lett a kerület új képviselője.

A 19 ezer lakosú Fóton azért kellett időközi voksolást kiírni, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet szeptemberben lemondott mind polgármesteri posztjáról, mind pedig az 1-es választókerületben szerzett egyéni mandátumáról.

Riporterünk Fóton járt nemrég. Képes beszámolóját itt elolvashatja:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik