Belföld

Börtönbe zárták az Audi-bővítés ellen tiltakozót

Az Európai Parlament magyarázatot vár a brüsszeli bizottságtól, hogy miért engedélyezte a győri Audi bővítését természetvédelmi területen?

Zsák Ferenc azért emelt szót a győri üzemcsarnok építése ellen, mert az egy természetvédelmi területre telepítette gyárát, emiatt töltött fogságban több hónapot – írja a Berliner Zeitung, német hírportál. A férfi elmondása szerint eddig négy hónapot töltött vizzgálati fogságban. Tizenhat rabtársával osztozkodott egy 30 négyzetméteres zárkában, ahová darabolós gyilkost zártak.

Magyarázatot várnak a büntetésre és az Audira is

A férfi fogságának ügye az Emberi Jogok Európai Bíróságáig jutott, ahol tavaly jogtalannak találták a büntetést. A cikk szerint a Magyarország azonban ezt figyelmen kívül hagyja. A jövő hónap elejére tűztek ki tárgyalást az ügyben. Strasbourgban ugyanakkor petíciógyűjtés indult, hogy az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága is megvizsgálja az ügyet.

A portál azt is megírta, hogy a brüsszeli bizottságot arra kötelezik, mutassa be a győri Audi bővítésével kapcsolatos dokumentumokat, s hogy indokolja: miért engedélyezte az üzemcsarnok megépítését.

Nem kaphatott volna engedélyt?

Pár napja az MTI arról számolt be, hogy az Európai Bizottság képviselője a petíciós bizottságban elmondta: Brüsszel mindössze véleményt mondott a beruházásról, és ez egyáltalán nem kötelezi a magyar hatóságokat arra, hogy kiadják az engedélyt, meg is tagadhatták volna azt.

A tisztviselő rámutatott, hogy az élőhelyek védelmét szavatoló uniós irányelv akkor ad lehetőséget környezetvédelmi területeken beruházásra, ha megfelelő hatástanulmány készül, a beruházás máshol nem valósítható meg, égetően sürgős közérdek fűződik hozzá, és a fejlesztő megfelelő kompenzációt nyújt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik