Belföld

Hiller: teljes a káosz a felsőoktatás irányításában

hiller-istvan(210x140)(1).jpg (hiller istván, )
hiller-istvan(210x140)(1).jpg (hiller istván, )

Az MSZP szerint a kormány nem tud mit kezdeni a felsőoktatással, ezt jelzi, hogy a szerdai kormányülésen mégsem tárgyalták a felsőoktatási koncepciót.

Hiller István csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: így idén már biztosan nem kerül a parlament elé a felsőoktatási törvény módosítása, de valószínű, hogy ebben a ciklusban sem.

A volt oktatási miniszter szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány még csak meg sem tárgyalja azt a koncepciót, amelyet a Felsőoktatási Kerekasztal már elfogadott. Hozzátette: az MSZP a Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár nevével fémjelzett dokumentumot vitaalapnak tartja, amelyről lehet értelmes szakmai és politikai eszmecserét folytatni.

Szerinte ugyanakkor a kormány felsőoktatás-politikájáról az mondható el, hogy koncepció több, pénz azonban egyre kevesebb van, ez pedig színvonalesést, működési zavarokat, leállásokat okoz. Elmondta: a költségvetés a 2010-es 186 milliárd helyett jövőre 148 milliárd forintot – reálértéken 30 százalékkal kevesebbet – fordít felsőoktatásra, ami még így is több az idei előirányzatnál. Azt ígérte, ha kormányra kerül, az MSZP visszaadja ezt a pénzt az egyetemeknek és főiskoláknak, de nem a 2010 előtti elosztásban, hanem az intézmények teljesítményétől és a hallgatói jelentkezésektől függően.

“A helyzet egyre rosszabb”

Hiller István arról is beszélt, hogy a jelenlegi problémák a 2011-ben elfogadott felsőoktatási törvényből erednek. Hozzátette: azóta nemcsak a jogszabályt jegyző helyettes államtitkár, Dux László, hanem utódja, Kiss Norbert is távozott, a Klinghammer István-féle koncepciót pedig, amely a törvény módosítására irányul, az előzetes nyilatkozatok ellenére sem tárgyalta meg szerdán a kormány. Szerinte mindazonáltal a koncepció gyengeségét jelzi, hogy a gazdasági élet szereplőinek véleménye nem jelenik meg benne, ez állhat amögött, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bírálja a dokumentumot, ami politikai-hatalmi játszmát eredményezett a kormányon belül.

“A felsőoktatás irányításában teljes a káosz. Ami jó a helyettes államtitkárnak, nem jó az államtitkárnak, ami jó az államtitkárnak, az nem jó az iparkamara elnökének. Jól elvannak egymással, de a helyzet egyre rosszabb” – jelentette ki a volt oktatási miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik