Belföld

Hernádi nem tárgyalna a Mol irányításáról

mol-ina(960x640)(1).jpg (mol, ina, )
mol-ina(960x640)(1).jpg (mol, ina, )

Az olajvállalat kész tárgyalni a horvát kormánnyal az INA jövőjéről, de a vállalat irányítása nem lehet vitatéma.

“Végső soron mindenképpen döntésre kell jutni – mondta Hernádi Zsolt a Merchantcantos.com weboldalnak adott tévéinterjúban. A Mol elnök-vezérigazgatója így folytatta: „Ha azt látjuk, hogy a horvát kormány kész támogatni az üzleti tervet, akkor együtt fejleszthetjük tovább az INA-t. Ha azonban a vissza akarja forgatni az idő kerekét és olyan megoldást szeretne, amelyben az állam kezébe kerülne át az irányítás és csak rövid távú terveik vannak, akkor abban mi nem kívánunk segédkezni. A vállalat irányításáról nem tárgyalunk”.

Az elnök-vezérigazgató megerősítette, hogy a tárgyalások eredménytelensége esetén a Mol kész eladni az INA-ban tartott közel 50 százalékos részesedését.

Nincs ok a változtatatásra

Hernádi az interjúban úgy fogalmazott: ” a vállalatirányításról nem tárgyalunk, az INA jelenlegi vállalatirányítási modellje külső szemlélők, szakértők szerint is a legjobbak közé tartozik, ezért nincs okunk változtatni rajta”.

Elmondta azt is, hogy az INA két finomítójába a Mol nagyon sok pénzt fektetett, az elmúlt 10 évben annyit, amennyiből új finomítót lehetne építeni. Ennyi sem elég azonban, a finomítók további beruházásokat igényelnek, de a piaci trendek nem bíztatóak, Horvátországnak szembe kell néznie azzal, hogy a kétfinomítós modell fenntartása nagyon nehéz, nagy kihívást jelent egy ekkora piacon.

Tárgyalás a tárgyalóasztalnál

Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter – a zágrábi kormány tárgyalóküldöttségének vezetője – jelezte: Zágráb nem akar a sajtó útján kommunikálni a magyar céggel. “A tárgyalásoknak kizárólag a tárgyalóasztalnál kellene folyniuk” – közölte a tárcavezető szóvivője a Reuters hírügynökséggel.

A miniszter ugyanakkor ezen a héten már nyilatkozott az ügyben, akkor azt mondta, hogy a horvát kormány szeretné folytatni a tárgyalásokat a Mollal, ugyanakkor arra kérte a magyar felet, hogy tegye egyértelművé, mi a szándéka az INA-val.

 

A Mol-INA csörte legutóbbi fejleménye az is, hogy az olajtársaság nemzetközi bíróság elé citálná a horvát kormányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik