Belföld

6 és fél kiló aranyat kapartak ki a pulykák

Az ország legnagyobb hunkori aranykincseit teszik közszemlére hamarosan Vásárhelyen. A szikáncsi leletnek legendás története van.

Pulykák találták meg, az ékszerész réznek nézte

1963 novemberében, azaz pontosan ötven éve a Vásárhely határában élő Józó Erzsébet a tanyavilágban éppen pulykákat őrzött, amikor arra lett figyelmes, az állatok fényes tárgyakat kapartak ki a földből. Botjával megpiszkálta a talajt, onnan pedig újabb arany solidusok fordultak ki.

Józó Erzsébet párat szétosztott a szomszédoknak is. Az egyik család gyermeke bevitte egy városi ékszerészhez az egyik aranyat, aki azonban azt nem ismerte fel, sőt elhajtotta a gyereket, mondván rezet nem vásárol. Józó Erzsébet veje, Ale Sándor két érmét megmutatott a Nemzeti Múzeum éremtárosának, aki nyomban látta, mivel van dolguk.

A múzeum szakemberei ezután leutaztak Vásárhelyre, körbejárták a szomszédokat, összeszedték az érméket, majd később fémkeresővel is átvizsgálták a terepet, és további érméket találtak. Összesen 1439 darab aranypénzt találtak, ennek súlya 6 és fél kilogramm, ami törtarany áron jelenleg több mint 50 millió forint – természetesen a valódi érték szinte felbecsülhetetlen mondta el Nagy Imre a Tornyai János Múzeum igazgatója, aki arról számolt be, jövő év januárjában végre Vásárhelyen is kiállíthatják a különleges régészeti leletet.

A legértékesebb hun kori lelet az országban

Az érmék java része 430 környékéből való, és a hun birodalomnak béke váltságdíjaként elküldött aranyak lehetnek a bizánciaktól.3 különböző uralkodó pénzeit, zömében II. Theodosius aranyait rejtette Szikáncson a föld. Az elrejtő személye nagy rejtély, egy bizánci követ, vagy a hunok valamely elöljárójára gyanakodnak a történészek. Az azonban tény, ez a történelmi Magyarország legnagyobb hun korabeli aranylelete.

A kiállítás szigorú biztonsági intézkedéseket igényel, erre a vásárhelyi múzeum pályázaton több mint egy milliót nyert, így csak januártól állítják ki, ütés és lövésálló vitrinben a lelet egy részét.

Önjelölt régészeknek

Ön mit tenne, ha aranyat találna a földjén? Írja meg kommentben!

Az elmúlt néhány évben elszaporodtak az illegális régészeti tevékenységet végzők, ezért arra is felhívják a figyelmet, aki manapság hasonló tárgyakat talál, jelezze a múzeumban, mivel a föld és víz alatt talált régészeti leletek az állam tulajdonát képezik, mondta el kérdésünkre Nagy Imre.

 

70 ezres jutalom

Tóth Katalin és Csányi Viktor régészek végeznek hasonló munkálatokat a környéken, ők illetékesek kimenni egy bejelentés után megvizsgálni az esetlegesen talált leleteket. Azt is megtudtuk, 1963-ban Józó Erzsébet a lelet megtalálásáért és beszolgáltatásért 70 ezer forintot kapott. Akkoriban egy szakmunkás bér 6-800 Ft volt havonta, így a jutalom nagyjából ma 8-10 millió forintnak felelhetne meg.

Jövőre a tervek szerint hatalmas földmunkák kezdődnek Hódmezővásárhely környékén az épülő elkerülő út nyomvonalán. Kérdésünkre Nagy Imre elmondta, elképzelhető hogy onnan is különleges régészeti értékek kerülhetnek elő, hiszen a kijelölt területen legalább tíz lelőhely található.

A kingéci ezüstök

Vásárhely határában a közelmúltban is találtak egyedülálló ritkaságokat. Batida és Maroslele között, az úgynevezett kingéci részen. 67 darab XVI. századi ezüstveret került elő, melyet lakossági bejelntés után találtak 20-30 centiméteres mélységben a Tornyai Múzeum régészei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik