Belföld

Vadai Ágnes látni szeretné a TEK-aktákat

vadai-agnes(430x286)(1).jpg (vadai ágnes, )
vadai-agnes(430x286)(1).jpg (vadai ágnes, )

Akár éjszaka is hajlandó lenne ellátogatni a Terrorelhárítási Központba a politikus, hogy megtekintse a titkos adatgyűjtéshez használt eszközök beszerzéséről és engedélyezéséről szóló dokumentumokat.

Vadai Ágnes levélben kéri Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy megnézhesse a TEK aktáit. A Demokratikus Koalíció (DK) színeiben politizáló független képviselő a titkos adatgyűjtéshez használt eszközök beszerzéséről és engedélyezéséről szóló dokumentumokat szeretné szemügyre venni, és be kíván tekinteni a titkos információszerzés során keletkezett aktákba is.

A TEK eddig is a szürke zónában tevékenykedett, mert “se nem rendőrség, se nem titkosszolgálat, rendőrség és titkosszolgálat egyben” – mondta Vadai Ágnes egy szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet munkatársai kifogást nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz a TEK titkos adatgyűjtése miatt, de “nem lettünk beljebb”.

Az sem ismert, hogy a Terrorelhárítási Központ az elmúlt években milyen módon számolt be az országgyűlési bizottságokban az általános, illetve a titkos adatgyűjtési tevékenységeiről. A képviselő megjegyezte, azt sem lehet pontosan tudni, hogy melyik bizottság lenne az illetékes ebben az ügyben.

„Nem nagyon számoltak be”

Elmondta, hogy kedden telefonon érdeklődött a honvédelmi és rendészeti bizottság titkárságán, de ott azt válaszolták, hogy emlékeik szerint ebben az ügyben még nem hallgatták meg a szervezetet. A nemzetbiztonsági bizottság két kihelyezett ülést is tartott a TEK-nél, majd a szervezet főigazgatója vagy főigazgató-helyettese 2012-2013-ban konkrét ügyekben megjelent a testület ülésein, de a titkos információgyűjtéssel kapcsolatos metódusokról és ellenőrzésekről “nem nagyon számoltak be” – folytatta a politikus.

A képviselő úgy látta, hogy miután a TEK titkos információgyűjtése a magyar polgárokat érintő ügy és ennek civil ellenőrzése nincs megoldva, ezért szükség van arra, hogy valaki betekinthessen az ezekben a témákban készített dokumentumaikba.

Vadai Ágnes azt mondta, az ügy fontosságára való tekintettel akár éjszaka vagy hétvégén is kész ellátogatni a TEK központjába, hogy áttanulmányozhassa az aktákat. Hangsúlyozta, korábban az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke volt, ezért egyrészt rendelkezik C-típusú nemzetbiztonsági ellenőrzéssel, másrészt pedig tisztában van azzal, hogy hogyan kell kezelni a minősített adatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik