Belföld

Szénszünet lesz az Óbudai Egyetemen

óbudai egyetem (óbudai egyetem)
óbudai egyetem (óbudai egyetem)

Óriási meglepetést okozott az Óbudai Egyetemen, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma 809 millió forint zárolását rendelte el náluk – írja az Index.

A Műegyetem után innen vonják el a legtöbb pénzt. Ősszel még 457 millió forintot kapott az intézmény, mert az előzetesen kalkulálthoz képest ugyanis ennyivel több hallgatót oktattak 2012-ben.

A zárolás hírére az egyetem vezetése azonnal leállított minden új kötelezettségvállalást, hogy a béreket ki tudják fizetni és télen legalább kéthetes szénszünetet rendelnek el. Emiatt a vizsgaidőszakot is meg kell hosszabbítani – olvasható a portálon.

A rektor szerint ezzel tudnak valahogy faragni a rezsikiadásokon, bár ez legfeljebb néhány tízmilliós megtakarítást tesz lehetővé. Rudas Imre úgy véli: rossz üzenet, hogy a stabil gazdálkodású intézményeket ekkora elvonással sújtják, miközben a súlyos helyzetben lévő főiskoláktól, egyetemektől nem vonnak el pénzt.

Az egyetem vezetője elmondta, hogy a minisztérium nullszaldóra vonatkozó állítása nem állja meg a helyét, mert a mostani zárolással legalább 352 millióval kevesebből gazdálkodhatnak az év végén.

Olvasói sztorik