Belföld

Kevesen költöznek állásért

mav-vonat(960x640)(5).jpg (máv, vonat, )
mav-vonat(960x640)(5).jpg (máv, vonat, )

Túl szigorúnak bizonyultak a feltételek a távoli munkahely miatt költözők támogatására.

Lakhatási támogatást kaphatnak egy éve, akik legalább 3 hónapja munkanélküliek és az elnyert munkahely legalább 100 kilométerre, vagy tömegközlekedéssel legalább öt órányira van az otthonuktól. Ha a munkavállaló megfelel a feltételeknek másfél évre juthat a támogatáshoz. Ennek összege az első 6 hónapban havi 100 ezer, a második 6 hónapban havi 60 ezer, és az utolsó 6 hónapban pedig 40 ezer forint egy főre, de család esetén ez össze is adódhat.

A támogatást munkába lépés előtt kell kérni és fontos, hogy legalább 6 hónapra, heti 20 órára szóljon a megkötött munkaszerződés, és a kereset ne haladja meg a minimálbér háromszorsát.

Az egész országban körülbelül 1000-en éltek a lehetőséggel, márciusban még csak 400-an.

Csongrád megyéből mindössze 73-an tudtak az albérleti támogatással munkát találni, a többség Budapestre költözött, 18-an Közép-Magyarország és Nyugat-Dunántúl városaiban élnek. 8-an mentek Szolnokra, Debrecenbe, Békéscsabára – írja a Délmagyar.

A munkaügyi központ munkatársa a lapnak elmondta: eredetileg uniós, TÁMOP-forrásból finanszírozták a költségeket, most azonban már a Nemzeti Foglalkoztatási Alap decentralizált keretéből is lehet erre áldozni. Tehát nem az állam fizet.

28-szor annyit ér egy képviselő, mint egy átlagpolgár

A parlamenti képviselők és a mezei álláskeresők is kaphatnak költségtérítést ahhoz, hogy dolgozni tudjanak. Persze a támogatási összegek közel sincsenek egy súlycsoportban.

A lakhatási támogatásuk havi 115 950 forint (az kaphatja meg, akinek a fővárosban vagy a választókerületében nincs lakása). Emellé jön még a választókerületi pótlék, amely 140-672 ezer forint között lehet havonta (attól függően, milyen messze van a fővárostól a választókerület).

Bővebben

Ajánlott videó

Olvasói sztorik