Belföld

Előkerült a kislétai videó vágatlan verziója

Nyilvánosságra hozták annak a felvételnek a vágatlan változatát, amelyen ismeretlen férfiak beszélnek arról, pénzt ajánlottak közmunkásoknak, hogy Bajnai Gordon ellen demonstráljanak.

Ahogy arról a Hír24 is beszámolt, a hétvégén az Együtt 2014 tett közzé egy felvélt, amelyen két ismeretlen, kikockázott férfi mesél arról, hogy néhány kislétai közmunkás ötezer forintot kap azért, hogy libákkal a kezében tüntessen Bajnai Gordon ellen Nyírbátorban.

A rossz minőségű felvétel közel másfél perces. Az Együtt 2014 egy újabb, állításuk szerint vágatlan verziót tett közzé (ahogy írják közleményükben, “nekünk nincs rejtegetnivalónk”), amely már 4 perces.

 

Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa kedden sajtótájékoztatón közölte: pártja nem fizetett a kislétai videón szereplő közmunkásnak és hivatali hatalommal való visszaélés miatt feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen, hogy kiderüljön, a férfi miért állította ezt.

Bár a közmunkás az M1 Híradónak nyilatkozva súlyosan valótlan állítást fogalmazott meg, ellene – kiszolgáltatottsága miatt – nem kezdeményeznek eljárást. Szeretnék azonban, ha kiderülne, hogy miért változtatott korábbi szavain – indokolta ismeretlen tettes elleni feljelentésüket a politikus. Meggyőződésük ugyanis, hogy a férfi “meghajolt a helyi hatalom akarata előtt”.

Azt is mondta, felháborítónak tartják, ahogy az M1 Híradója eljárt az ügyben. A Magyar Televíziónak “arra volt ideje, hogy az egész sztorit eladja két napilapnak”, de arra nem, hogy az Együtt-PM véleményét is kikérje – fogalmazott. Ezért – folytatta – panaszt tesznek a Magyar Televíziónál a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének megsértése miatt. Ha pedig ennek nem adnak helyt, a médiatanácshoz fordulnak.

A videó keletkezéséről azt mondta: az a munkatársuk rögzítette, aki Bajnai Gordon nyírbátori fórumán is forgatott. Senki sem volt bemikrofonozva, az elhangzottakat az operatőr kezében lévő kamerán található mikrofon vette föl. Hozzátette: a spontán kialakult beszélgetésnek tanúja volt a fotósuk is, aki vállalja a tanúskodást, ha az ügy bíróság elé kerül. Emellett jelen volt egy másik helybéli férfi is, aki azonban nem szólal meg a felvételen.

10 ezer forint?

A Együtt 2014 hétvégi hivatalos közleménye szerint a párt egyik aktivistája rögzítette a videót. A felvétel egyik állítólagos szereplője hétfőn úgy nyilatkozott a Híradónak, hogy nem a polgármester fizetett neki, hanem a videó készítői, ráadásul tízezer forintot.

Az Együtt 2014 Facebook-oldalára tegnap délután felkerült egy bejegyzés, amiben a videó készítője név nélkül nyilatkozik arról, hogy a felvétel valódi, és ezt akár független bíróság előtt is vállalja. Este pedig a párt közleményben jelentette be, hogy nyilvánosságra fogják hozni a teljes, vágatlan felvételt.

A Fidesz megdöbbent

A Fidesz is megszólalt a videóügyben. Kocsis Máté, a párt kommunikációs igazgatója kedden úgy nyilatkozott, hogy pártja megdöbbent. Véleménye szerint, ahogy a bajai videó esetében, most is több időre van szükség, hogy kiderüljön az igazság, de ha igazak a hírek, és ez is egy hamisított videó, akkor a baloldal pártjainál már komoly problémák vannak.

A Fidesz több kérdésben is elszámoltatná Bajnai Gordont, az Együtt-PM pártszövetség vezetőjét. Ha pedig a kislétai videóról kiderül, hogy hamisított felvétel, akkor Bajnai Gordonnak újabb ügyben kell felelnie a kérdésekre . fűzte hozzá Kocsis Máté.

Visszautasítják az Együtt-PM állításait

Az M1 Híradója nem sértette meg a kiegyensúlyozott tájékoztatást a kislétai videofelvétel ügyében – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kedden este az MTI-vel.

Utaltak arra, az Együtt-PM szerint a Híradó hétfői riportja úgy kérdőjelezte meg a kislétai videó hitelességét, hogy azzal kapcsolatban a pártszövetség álláspontját, véleményét nem kérte ki a szerkesztőség. Az Együtt-PM azt írta: ez példátlan, és emellett nem mehetnek el szó nélkül.

Az MTVA szerint azonban a valóság az, hogy a pártszövetség által szombaton, a Facebookra feltöltött videofelvételt a Híradó már vasárnap bemutatta, és az adásban hosszan idézte az Együtt-PM állításait – közölték.

Emlékeztettek arra is, hogy a párt vasárnapi sajtótájékoztatóján – egyedüli médiumként – a Híradó kérdezte meg a felvételről Szabó Zsoltot, az Együtt-PM politikusát, akinek a válaszát – “úgy gondolom, hogy a videó valós” – be is mutatta.

A Híradó ezen felül az Indexnek adott interjúból nagy terjedelemben idézte a párt sajtómunkatársának állításait, ő részletesen ismertette, hogy mit gondol az Együtt-PM az ügyről. Közölték azt is, hogy a Híradó hétfőn újabb Együtt-PM-es politikustól kérdezte meg, hogy mi a véleményük a videóról, a pártnak összesen öt megjelenést biztosított az anyagon belül.

“Elhangzott, amit a párt a Facebookon a videóról írt, ismét látható volt a vasárnapi, Szabó Zsolttal készült felvétel, megismételte a sajtómunkatárs által az Indexnek elmondottakat, ismertette a videó készítőjének nyilatkozatát, akiről az Együtt-PM azt állította, hogy az aktivistájuk, továbbá bemutatta Jávor Benedek Együtt-PM-es politikus sajtótájékoztatóján, az üggyel kapcsolatban elhangzott válaszát” – sorolták a megjelenéseket.

Közlésük szerint mindezek mellett mondta el saját véleményét a videó főszereplője, a kislétai közmunkás, valamint az ügyben megszólított polgármester. A Híradó tehát két alkalommal, vasárnap és hétfőn is nagy terjedelemben mutatta be az Együtt-PM álláspontját, amely a párt saját közleménye szerint sem változott, vagyis továbbra is azt tartják igaznak, amit nekik mondott a közmunkás – írták.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a Híradó az Együtt-PM által az MTI-hez eljuttatott közleményt az annak megjelenése utáni első hírműsorban azonnal ismertette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik