Belföld

Vásárhelyi katona csitította a fegyverest a buszon

Kitüntették a tizedest, aki bátran közbeavatkozott, amikor egy férfi pisztollyal csinált helyet a barátnőjének egy távolsági járaton

Mint megírtuk, még október 5-én hadonászott fegyverrel egy férfi a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő Volán-buszon, mert nem tudott leülni a barátnője mellé.  A veszélyes helyzetben egy ember mégis megőrizte hidegvérét és odaült a fenyegetőző mellé. Testi beavatkozásra nem volt szükség, sikerült a zaklatott férfit megnyugtatni, aki még a pisztolyt is eltette.

A bátor katona

Mag István tizedes, gépkocsivezető, mint szerződéses állományú katona szolgál a Bocskai István Lövészdandár vásárhelyi helyőrségénél. Higgadtságát, bátorságát felettesei javaslatára Hende Csaba honvédelmi miniszter a Szolgálati Érdemjel Bronz Fokozatával jutalmazta. A kitüntetést hétfőn reggel ünnepélyes keretek között Huszár Ferenc alezredes adta át és elmondta, tudomása szerint ilyen rangos elismerésben szerződéses katona még nem részesült.

Szerződéses katona ilyet még nem kapott

Az érdemjel átadása után a kötetlenebb megbeszélésen elhangzott, a tizedes komoly helyzetben megőrizte hidegvérét, helyén volt a szíve és az esze, felettesei rendkívül büszkék a honvédra. Ugyan később kiderült, hogy nem éles lőfegyver, hanem gázpisztoly volt a buszon fenyegetőző férfinél, a zárt, mozgó buszon mégis komoly veszélyforrást jelentett.

A tizedes elmondta, amikor odaült a férni mellé, készen állt arra, is hogy lefogja, és dulakodásra kerülhet sor, közben pedig a körülöttük utazók testi épségére gondolt. A kitüntetést munkája megbecsülésének érzi és a további szolgálathoz lendületet merít belőle.

A Szolgálati Érdemjel

Az állomány tagjának, a tényleges szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonának vagy külföldi katonának kiemelkedő szolgálati és kiképzési érdemei elismerésére, szolgálatteljesítés közben kialakuló tűzharc során tanúsított példaértékű bátorság, kiemelkedő helytállás elismerésére Babérkoszorúval ékesített arany, ezüst, bronz fokozatú Szolgálati Érdemjel adományozható. A Szolgálati Érdemjel évente a bronz fokozatban legfeljebb 120 fő részére adományozható, áll a HM rendeletében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik