Belföld

Két újabb budapesti hídon lesz biciklisáv

erzsébet híd (erzsébet híd)
erzsébet híd (erzsébet híd)

Mire a közösségi kerékpárkölcsönző beindul, rengeteg kerékpáros forgalmat könnyítő intézkedést vezetnek be, például bringasávot terveznek az Erzsébet-hídra és a Petőfi-hídra is.

Megkezdték a belváros kerékpárosbarát fejlesztését, hogy a jövő tavasszal induló MOL Bubi működési területén a kerékpározás, az autós forgalom és a parkolás egyaránt a mainál biztonságosabbá váljon. A fejlesztés kilenc kerületet, összesen mintegy 120 utcát, 60 jelzőlámpás csomópontot, 30 fő- és gyűjtőútszakaszt érint, ezenkívül magában foglal 20 kisebb forgalmirend-módosítást is – derül ki a BKK közleményéből.

Megváltozik a parkolás

A csomópontok környezetében például piktogramokkal is jelzik a kerékpárosok jelenlétét és haladási irányát. Szabályozzák az elsőbbségadást is, az egyes helyszíneken csomóponti felállóhelyet alakítanak ki.

A kétirányú kerékpáros forgalom számára megnyíló utcákban a ferde parkolás iránya sok esetben megfordul a kerékpárosok és az autósok együttes biztonsága érdekében, így tolatva, ferdén kell majd beparkolni, így a tükrök segítségével biztosítható a maximális rálátás az érintett útszakaszra, illetve a kerékpárosok által használt, a parkoló autók melletti sávra.


Fotó: BKK Kattintson a nagyobb képért>>

Emellett több olyan intézkedés is várható, aminek minden belvárosi bringás örülhet, így a főútvonalakon és a gyűjtőutakon is kialakítanai biciklisávot. A térképből kiderül, hogy többek közt a Petőfi-hídon, az Erzsébet-hídon, a Dózsa György úton és a Baross utcában is terveznek bicikliutat.

Buszsáv is szabad lesz

Több egyirányú utcát is megnyitnak a kétirányú kerékpáros forgalom számára, sebességcsökkentő intézkedések is várhatóak gyalogos és kerékpáros övezetek bővítésével. Felszámolják az akadályokat is a kényelmes kerékpározás érdekében: szegélysüllyesztések, rámpák, tolósínek, kerékpáros átkötéseket alakítanak ki, valamint a kijelölt autóbuszsávokon is lehet majd kerékpározni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik