Belföld

Összehangolják a fejlesztéseket a Börzsöny térségében

dunakanyar (dunakanyar, )
dunakanyar (dunakanyar, )

Ipolydamásdon találkoztak a Szobi térség településvezetői és a vállalkozások, hogy együtt dolgozzák ki a térség gazdasági projektjeit.

Pest Megye Önkormányzata kezdeményezésére szervezték meg az Alsó-Ipoly-menti Térségi Fejlesztési Fórumot, amelynek célja, hogy a vállalkozások és települései aktív részvételével megalakuljon a térségben szükséges gazdasági fejlesztéseket, beruházásokat, támogatható vállalkozási tevékenységeket meghatározó munkacsoport.

Felzárkóztatni a térséget

A rendezvény egyben újabb állomása volt annak a kezdeményezésnek, amely támogatja a megyei gazdasági tervezést, és így elősegíti a hátrányos helyzetű közösségeinek felzárkóztatása érdekében folytatott munkát. Az egyes térségek által javasolt gazdasági projektek ugyanis beépülnek a megye gazdaságfejlesztési programjába, és fejlesztési támogatásokhoz juthatnak a 2014 és 2020 közötti fejlesztési időszakban.

Fontos körülmény, hogy a megyei gazdaságfejlesztési programok tervezésével párhuzamosan továbbra is zajlik a társadalmi egyeztetésre bocsátott európai uniós ágazati és területi programok vitája. Mivel a 2014-2020-as operatív programokban meghatározott intézkedések képezik az alapját a következő hét évben elérhető uniós támogatásoknak, a tervezés eredményessége kiemelten fontos minden itt élő ember számára.

A Dunakanyar ellenére leszakad a térség

A Börzsöny térsége Pest megye egyik leginkább hátrányos helyzetű vidéke, és ez igaz a Nógrád megyéhez tartozó településekre is. A főváros közelsége és a Dunakanyar jelentős turisztikai teljesítménye ellenére a térség leszakadása tovább folytatódott az elmúlt években. Ezért fogalmazódott meg az érintettek körében az a vélemény, hogy a változáshoz mélyebb és több elemből álló, kifejezetten a térség helyi adottságára szabott cselekvésre van szükség, valamint arra, hogy az egyes lépések összekapcsolódjanak. A térségben élő emberek, a gazdaság és a közösségek vezetői az ECOVAST Egyesület által koordinált együttműködés keretében egy olyan programot fogadtak el, ami megfelelő keretet adhat egy ilyen átfogó igénnyel tervezett térségfejlesztésnek. Ez a program egységben kezeli a térséget, annak külső és belső kapcsolatait, a több lábon álló gazdaság, a belső szinergiákat kihasználó térségi gazdasági ökoszisztéma megteremtését. A két érintett megye elkötelezetten támogatja a kezdeményezést.

Fejlesztések kritikus tömege

A Börzsöny komplex fejlesztését célzó program egyik alapvetése, hogy a változáshoz a beavatkozások és a fejlesztések kritikus tömegét valósítsa meg; több lábon álljon a gazdaság, és helyreálljon a térség integritása.

A most megrendezett Fejlesztési Fórum célja pedig az volt, hogy az uniós források felhasználására vonatkozó ismeretek birtokában, valamint az elkészült Pest megyei területfejlesztési koncepció ismeretében az érintettek indítsák el a párbeszédet a lehetséges projektekről, melyeket az adott körülmények között kiemelten érdemes támogatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik