Belföld

Négy szegedi a 10 Junior Prima Díjjal elismert kutató között

Tíz fiatal, már eddig is figyelemre méltó eredményeket elérő kutató vehette át a harminc év alatti tudósoknak hetedik alkalommal kiosztott Junior Prima Díjat a magyar tudomány kategóriában.

Az elismerést többek között átvehette Berényi Antal, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Élettani Intézetének tanársegédje (agykutatás). aki a memóriafolyamatok és az epilepszia idegélettani alapjainak megismerésével, a legmodernebb kísérleti eljárások műtéti és műszeres technikáival, valamint viselkedéstudományi hátterével foglalkozik. Kollégáival együtt elsőként alkalmazott koponyacsontra rögzített elektródokat, amelyek megszüntetik az epilepsziás rohamokat.

Mándity István gyógyszerész (kémia) jelenleg egy olyan újszerű eljáráson dolgozik, amely forradalmasíthatja a szerves molekulák szintézisét. Az alapkutatás mellett egy benyújtott szabadalommal is rendelkezik, amely új utakat nyithat a jövő fájdalomcsillapításának biztonságos terápiájában.

Must Anita egyetemi tanársegéd, pszichiáter szakorvos (orvostudomány) gyógyító és oktató munkája mellett végzett kutatótevékenysége a pszichiátria társadalmilag gyakran mellőzött területeire is kiterjed. A méltatás szerint nemcsak a páciensek körüli klinikai munkában képes kiemelkedő teljesítményre, hanem elkötelezetten érdeklődik a pszichiátriai zavarok alapmechanizmusa iránt is.

Zádori Dénes, az SZTE ÁOK neurológiai klinika orvosa (orvostudomány) az elmúlt több mint tíz évben a neurodegeneratív kórképek kutatási területén tett szert széles módszertani repertoárra, magatartás-, bioanalitikai és sztereológiai vizsgálatokban szerzett metodikai ismereteket. Az elmúlt években fő érdeklődési területei a Huntington- és Parkinson-kór állatkísérletes modelljeinek felhasználásával végzett preklinikai vizsgálatok, valamint a sclerosis multiplex területén végzett biomarker-kutatások voltak.

További hat tudós is részesült az elismerésben. Gyuranecz Miklós (állatorvos-tudomány), Katona Gergely(idegtudományok), Kálmán Orsolya (fizika), Orbulov Imre Norbert (anyagtudomány és -technológia), Szász A. Marcell (rákkutatás), Tamás Ábel (irodalomtudomány).

“A Junior Prima Díj a teljesítmény elismerése. Remélem, hogy erőt ad Önöknek abban a bátor vállalkozásukban, amelynek célja, hogy megismerjék az ismeretlent” – köszöntötte a díjátadási ünnepségen a fiatal kutatókatPálinkás József. Mint fogalmazott, az ifjú tudósok immár részévé váltak a tudomány évezredek óta tartó nagy történetének, eredményeikből pedig egy újabb kutatói generáció fog majd építkezni. Az MTA elnöke a magyar tudományos közösség nevében azt kérte a díjazottaktól, hogy munkájukkal továbbra is járuljanak hozzá az ország sikeréhez” – írja az MTA hivatalos oldala.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik