Belföld

A minisztérium is beszáll a drogos tűk eltakarításába

drog-kabitoszer(3)(960x640).jpg (drog, )
drog-kabitoszer(3)(960x640).jpg (drog, )

Anyagilag és szakmailag is támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a józsefvárosi önkormányzatot abban, hogy a jövőben kevesebb drogszemét legyen a közterületeken - tájékoztatta a tárca csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint Doncsev András, a minisztérium parlamenti államtitkára áttekintette az önkormányzat képviselőivel az aktuális droghelyzetet, a szerhasználókkal foglalkozó szervezetek rendszerét és a józsefvárosiak aggodalmait is. Közölték azt is: az Emmi egyeztetést kezdeményez a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvánnyal is a tűcsereprogram szakmai kereteiről.

Szakmai és anyagi támogatás

A józsefvárosi önkormányzat arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tárca jelentős anyagi támogatást nyújt az önkormányzatnak annak a feladatnak az elvégzésére, ami elsősorban a tűcserét végző szervezet kötelessége lett volna.

Jelezték: a pluszforrást az önkormányzat városüzemeltetésért felelős szervezete – munkások felvételén és eszközbeszerzésen keresztül – a drogszemét szakszerű begyűjtésére tudja fordítani, s ezzel megóvja a kerület lakosságát a fertőzésveszélytől, egyszersmind további munkahelyeket is teremt.

Hozzátették, hogy a minisztérium ígéretet tett arra is, hogy a tűcsereprogram lebonyolításának szakszerűbbé tételéhez és ellenőrzéséhez szakmai támogatást is nyújt

Inkább tűosztogatás?

A kerület egyúttal cáfolta azokat a híreket, miszerint kizárták volna a Kék Pont Alapítványt a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumból. Megjegyezték: mindössze a fórum összetételének felülvizsgálatát javasolta a képviselő-testület, tekintettel arra, hogy az önkormányzat december 31-i határidővel felmondta az alapítvánnyal kötött szerződést. Visszautasították azokat az állításokat is, hogy a felülvizsgálatot a polgármester “személyes bosszúja indokolja”.

Mint írták, az önkormányzatnak nem feladata a szakmai probléma megoldása, a civil szervezeteknek pedig nem feladatuk vezetni Józsefvárost, így az ott élőkért érzett felelősség sem őket terheli. “Ha ezek a szervezetek nem tudnak hatékony tanácsot és segítséget adni a társadalmi problémákra, akkor az önkormányzattól se várják el, hogy elvégezze helyettük a szakmai munkát” – fogalmaztak.

A közlemény kitért arra is, hogy a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum 2011-ben alakult a VIII. kerületben, tagjai között önkormányzati, civil, és egyházi szervezetek vannak. Felidézték, hogy Józsefváros azért szünteti meg a Kék Ponttal kötött együttműködési megállapodást év végén, mert az alapítvány nem teljesítette a szerződésben vállaltakat, vagyis azt, hogy részt vesz a tűcsere program nyomán keletkezett drogszemét begyűjtésében. A szervezet adatai szerint évente több mint 100 ezer steril tűt ad ki az intravénás drogfogyasztóknak, de csak 35-40 ezret gyűjt vissza, ami a kerület álláspontja szerint “sokkal inkább tekinthető tűosztogató programnak, mintsem tűcserének”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik