Belföld

Szentendre környékén csatornáznak

Leányfalut, Pócsmegyert, Tahitótfalut, Szentendrét és Szigetmonostort érintő csatornafejlesztési óriásberuházás kivitelezői szerződéseit írták alá.

Az ünnepélyes eseményen Németh Miklós, a Dunakanyari Csatornázási Társulás (DCST) elnöke, Pócsmegyer független polgármestere az MTI beszámolója szerint elmondta: a nettó 3,6 milliárd forintos beruházás révén töredékére csökken a Szentendrei szigeten a talajba kerülő szennyvíz mennyisége. A fejlesztés azért rendkívüli jelentőségű, mert a szigeten van a fővárosi ivóvizet termelő kutak nagy része, így ez a terület a főváros egyik legfontosabb ivóvízbázisa.

Külön épül a szigeten

A jelentős részben uniós forrásból megvalósuló fejlesztés öt éves előkészítés után jutott odáig, hogy alá lehetett írni az utolsó közbeszerzési eljárást lezáró kivitelezői szerződéseket a kiválasztott HÍD Zrt.-vel és a Penta Általános Építőipari Kft.-vel. Az eltérő természeti viszonyok más és más építési technológiát igényelnek, ezért volt szükség a kivitelezés kettébontására. Az egyik csomagban Szentendre, Leányfalu és Tahitótfalu csatornarendszerének bővítése történik meg, míg az úgynevezett „B” részhez tartozik a teljes egészében a szigeten található Szigetmonostor és Pócsmegyer.

Kiemelt beruházás

A kormány ez év februárjában nyilvánította kiemelt hatósági üggyé a projektet. A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében megvalósuló beruházás várhatóan két év alatt készül el, a munkálatok jövő márciusban kezdődhetnek. A projekt nettó 3 milliárd forint támogatást nyert el, az önrész 552 millió forintot tesz ki. A lakosság bekötésenként 240 ezer forinttal járul hozzá a fejlesztéshez.

A fejlesztésben érintett területekről és a beruházásról mindent megtudhat a projekt honlapján.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik