Belföld

Megszegte orvosi esküjét egy fideszes képviselő

Daher Pierre fideszes honatya 300 ezer forintos büntetést kapott, mert megszegte az orvosi titoktartást és ellenfele pszichiátriai kezeléséről beszélt – derül ki a Népszabadságból.

Daher súlyos etikai vétséget követett el, amikor egy interjúban nyilvánosságra hozta azt az orvosi titoknak minősülő tényt, miszerint a kórház elleni tüntetések egyik fő szervezője korábban pszichiátriai kezelésben részesült – állapította meg Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei etikai bizottsága.

A Népszabadság cikke szerint a kamara azt is megállapította, hogy az orvosi titkot az igazgató-képviselő szándékosan és abból a célból fedte fel a nyilvánosság előtt, hogy ezzel a panaszost lejárassa, tevékenységének hitelességét megkérdőjelezze a lakosság előtt. Súlyosbító körülményként értékelték, hogy Daher Pierre a szabályszerű idézés ellenére egyik tárgyaláson sem jelent meg személyesen, valamint, hogy szakmai rangja, közéleti szereplése miatt ő maga jól ismert, magatartásából emiatt a közvélemény az orvostársadalom egészére vonhat le negatív következtetéseket. Emiatt megrovással és közel 300 ezer forint büntetéssel sújtották az orvost.

Daher Pierre országgyűlési esküje:

Bár az orvosi eskü pontos szövege egyetemenként változik, és a magyar orvosi kamara is megfogalmazza a saját javasolt szövegváltozatát, a képviselő életrajza szerint a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen tanult, amely esküjében ez áll: “A hozzám fordulók bizalmával, kiszolgáltatott helyzetével visszaélni nem fogok, titkaikat fel nem fedem.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik