Belföld

Kövér László is volt gyerek

kövér lászló (kövér lászló)
kövér lászló (kövér lászló)

A gyerekek és családok számíthatnak a magyar államra, a magyar törvényhozókra - mondta az Országgyűlés elnöke.

A gyermekjogokról rendezett nemzetközi konferencián a házelnök azt mondta: az állam a legjobb szándék mellett sem tud minden problémát kezelni, a jog nem elég, ha nincsenek olyanok, akik készek akár küzdeni is a jogok érvényesítéséért. Bátor közszolgák, civilek kellenek: elkötelezett gyermekvédelmi szakemberek, rendőrök, ügyészek, politikusok és közéleti személyiségek – tette hozzá Kövér László.

Szerinte a gyermekek jogairól nem lehet kívülállóként tanácskozni, mert “mi is voltunk gyermekek, és úgy illik, hogy minden tartozást valamikor kiegyenlítsünk”. A gyermekek ügye a jövő ügye, minden közösségnek olyan jövője lesz, amilyenek a gyermekei. “Minden gyermeknek elsősorban szeretetre van szüksége”. Az állam fizetheti az ellátórendszer költségeit, segítheti azokat, akik a gyermekek védelmében dolgoznak, de sosem pótolhatja az otthont, a családot – mondta.

Az államnak elsősorban védelmet kell nyújtania és támogatást kell adnia annak a közösségnek, a családnak, amelynek szeretetében, biztonságában felnő a gyermek. A gyermeknek mindenekelőtt joga van a családjában, a környezetében megkapni azokat a lehetőségeket, amelyek révén a közösségnek testben és lélekben ép tagjává válhat. A házelnök arról is beszélt, hogy a gyermek jogai részben szűkebbek, részben mások, mint a felnőtteké.

A gyermeknek főleg a gondoskodáshoz van joga, és “nem szabad engednünk, hogy egyes politikai csoportok éppen a gyermekjogokat, a gyermekek méltóságát használhassák valódi jelentésükből és értelmükből kiforgatva eszközül közösség- és családromboló céljaik érdekében” – tette hozzá. Kövér László szerint “feneketlen mélységek nyílnak meg”, amikor a gyerekek ellen elkövetett bűncselekményekről beszélnek.

Ezek ellen küzdenie kell az államnak, a nemzetközi szervezeteknek és a helyi közösségeknek. A feladat rendkívül összetett: meg kell szüntetni a kiváltó okokat, szigorúan ellenőrizni kell a jogok érvényesülését, és kíméletlen szigorral meg kell büntetni az elkövetőket – mondta Kövér László a fórumon, amely célja, hogy a visegrádi négyek szakértői közösen keressenek megoldást a jogsértések megelőzésére, azok felderítésére, az áldozatok gondozására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik